Matkakertomus Grand Chapitre 24 Bordeaux
Kirjoittaja Paavo Lehtelä, jäsen
Viime vuoden alussa päätin lähteä osallistumaan Rotisseurien kansainväliseen suurkapituliin, joka järjestettiin Bordeaux'ssa toukokuun puolivälissä. Vaikka olenkin hyvin uusi jäsen, itseasiassa sain käätyni vasta viime helmikuun alussa Kynttiläkapitulissa, pari päivään sen jälkeen kun olin ilmoittautunut Bordeaux’n kapituliin, ajattelin, että olisi kiinnostavaa nähdä myös järjestön toimintaa ulkomailla ja tavata jäseniä myös muista maista. Ilmoittauduin mukaan kaikkeen mahdolliseen ohjelmaan, joka sisälsi kolme illallista ja kaksi lounasta. Molemmat lounaat sisälsivät myös vierailun mielenkiintoiseen kohteeseen. Perjantain lounaalle oli kaksi vaihtoehtoa. Tutustuminen Saint Emilionin kylään ja vierailu Smith Haut Lafitten viinitilalla. Valitsin näistä jälkimmäisen.
Ensimmäisenä iltana ohjelmassa oli illallinen salaisessa paikassa. Saavuimme busseilla valtavan betonirakennuksen pihaan ja sen sisältä paljastui suurien vesialtaiden väleissä kulkevia käytäviä ja isommalle aukealle katetut pöydät. Kyseessä oli käsittääkseni toisen maailmansodan aikainen sukellusvenetukikohta, jossa järjestetään seinälle heijastettavia valoshowta. Nautiskelimme sampanjaa ja cocktail-paloja ja katsoimme, kun seinille heijastettiin hollantilaisten mestarien maalauksia. Pöytiin siirryttyämme söimme kolmen ruokalajin illallisen: Tonnikala tatakia, kanaa sienikastikkeessa sekä vanilja-suklaatartaletti. Vaikka selvästi paikkaan oli haluttu panostaa paljon, myös ruoka oli muuten onnistunut, mutta mielestäni suolaa olisi saanut olla enemmän.
Seuraavana päivänä lounaalle siirryimme Smith Haut Lafitten viinitilojen keskelle Les Sources de Caudalie hotellille. Seisova pöytä oli tarjolla hotellin viinibaarissa. Tarjolla oli mm. Ostereita, paistettua luuydintä, mustekala carpacciota sekä juusto- ja leikkele valikoima. Ruoka oli hyvää, mutta sitä oli varattu melko vähän. Itse onnistuin maistamaan lähes kaikkea, mutta kaikki eivät olleet yhtä onnekkaita. Lounaan jälkeen pääsimme kiertokäynnille viinitilalle, jonka jälkeen maistoimme yhtä punaviiniä ja yhtä valkoviiniä.
Illalliselle lähdimme Chateau Pape Clémentin viinitilalle. Taas juhlatilaan oli panostettu hyvin paljon. Nautimme cocktail-paljoja ja shampanjaa puutarhassa, kuunnellen Jazz-bändiä. Sitten siirryimme sisälle nauttimaan kolmen ruokalajin illallisen. Pitkä pöytä oli katettu kapealle käytävälle isojen puisten viinisammioden väliin. Tarjolla oli Jättikatkarapuja itämaisella kastikkeella ja meribassia “merestä inspiroituneella” Bordelaise kastikkeella. Jälkiruoassa makuina oli hunajaa ja mesiangervoa. Ruoat olivat erittäin hyviä ja tällä kertaa suolan määräkin oli sopiva. Erityiseseti Bordelaise-kastike kalan kanssa oli erikoisempi, mutta toimiva yhdistelmä.
Lauantai alkoi Rotisseurien vuosikokouksella. Ainakin minulle oli mielenkiintoista nähdä miten yhdistyksen kokoukset Ranskassa hoidetaan. Lounaspaikka oli Bordeaux’n viinikeskuksessa, jossa lounaan jälkeen oli varattuna viini-workshop. Valitettavasti ruoka ei ollut kovinkaan onnistunutta, ja vaikutti, ettei meidän saapumiseemme oltu varauduttu. Jouduimme esimerkiksi itse järjestelemään pöydät, jotta mahduimme istumaan. Suurin osa osallistujista poistuikin paikalta syömättä, mutta itse jäin muutaman muun kanssa. Lounaan jälkeisessä workshopissa maistelimme viiniä ja samalla huoneen seinille heijastettiin videoita kyseisen viini-alueen maisemista, alueen ruoista ja viinin valmistuksesta. Tarjolla oli neljä viiniä Bordeaux:n alueelta. Lounas ei varsinaisesti ollut onnistunut, mutta seura oli hyvää ja workshop oli hyvin onnistunut. Jälkikäteen saimme lauantain päiväohjelman osallistumismaksut takaisin pahoitteluiden kera.
Lauantain iltajuhla pidettiin Bordeaux’n keskustassa Place de la Boursessa. Aluksi tarjolla oli cocktail-palojen ja sampanjan ohessa myös tapahtuman sponsorin Camus’n konjakista valmistettuja drinkkejä. Installaatiossa Camus’n toimitusjohtajan poika sai Rotisseur-käädyt ollen järjestön jäsen jo neljännessä polvessa. Illalliseksi nautittiin viisi ruokalajia: Parsaa ja maapähkinöitä osterivinegretillä; turskaa sabayon-kastiketta, herneitä ja huhtasieniä; naudan fileetä luuydinkuorrutuksella, häränhännällä täytettyä sipulia ja bordelaise-kastiketta; Bodeaux’n sinihomejuustoa portviinigeeliä ja ruista sekä jälkiruokana Camus-suklaata, pekaani-karamelliä ja sienijäätelöä. Lauantai-illan ruoat olivat ehdottomasti reissun parhaat. Erityisesti parsa osterivinegretillä ja sen kanssa tarjoiltu sake, sekä luuydinkuorrutettu pihvi jäivät erityisen positiivisesti mieleen. Launtain, samoin kuin torstain, illallisilla tarjolla oli jälkiruoan kanssa Camus’n varsin hyvää konjakkia. Itse jäin hieman kaipaamaan jälkiruokaviiniä ja olisin mieluiten nauttinut konjakin jälkiruoan (ja jälkiruokaviinin) jälkeen. Perjantain illallisella tarjoiltiin varsin hyvää Sauternes’ta jälkiruoan kanssa.
Kokonaisuutena reissu oli erittäin onnistunut. Kolme päivää hyvää ruokaa ja hyvää viiniä, mutta erityisesti hyvää seuraa. Oli mielenkiintoista tavata Rotisseureja ympäri maailmaa. Tapahtumassa oli mielestäni erittäin hyvä henki ja kaikki tapaamani ihmiset olivat erittäin mukavia. Budjettini ei kyllä joka vuosi tällaiselle reissulle taida riittää, mutta kyllä tässä jo pohtii, että jos kuitenkin tänä vuonna lähtisi Pariisiin, varsinkin kun siitä Rotisseurien logossakin mainitusta jälkimmäisestä vuosiluvusta tulee 75 vuotta täyteen.