Savonia AMK ilta teemalla Pohjolan maut

8.11.2019 klo 18:00

Haapakosken Markun luento viinien tammikypsennyksestä
Haapakosken Markun luento viinien tammikypsennyksestä
Espanjan Riojan -alueen viiniluokitus
Espanjan Riojan -alueen viiniluokitus
Menu Savonia AMK:n Pohjolan maut
Menu Savonia AMK:n Pohjolan maut
Keittiön tervehdys, sienikeitto
Keittiön tervehdys, sienikeitto
Kalalautanen
Kalalautanen
Poroa kahteen tapaan
Poroa kahteen tapaan
Juustolautanen
Juustolautanen
Lakkasorbetti
Lakkasorbetti
Lumikuningattaren kakku
Lumikuningattaren kakku
Tanja Vornanen ja Seija Mäki kertomassa opiskelijoiden projektista ja opiskelusta Savonia AMK:lla
Tanja Vornanen ja Seija Mäki kertomassa opiskelijoiden projektista ja opiskelusta Savonia AMK:lla
Savon Vouti Juhani Simpanen kiittämässä opiskelijoita onnistuneesta illasta.
Savon Vouti Juhani Simpanen kiittämässä opiskelijoita onnistuneesta illasta.

8.11.2019 kokoonnuimme jälleen kerran Savonia AMK opiskelijoiden järjestämään iltaan, jossa teemana oli Pohjolan makumaailma. Seija Mäki, Tarja Vornanen sekä Markku Haapakoski olivat ohjanneet opiskelijat jälleen kerran hienoon iltaan viinikoulusta jälkiruokaan asti.

Savonia AMK restonomiopiskelijoiden yhtenä syksyn projektina on ollut tuottaa Savon Paistinkääntäjille illallinen ja yleensä tilaisuuteen on vielä saatu juomakoulutusta maittavan illallisen lisäksi. Tälläkin kertaa perehdyimme noin 1h viinikoulussa Espanjalaisviinien tammikkypsytykseen ja sen vaikutukseen makuun ja myöhemmin sitten illallisella yhdistämiseen eri ruokalaiejihin. Haapakosken Markku piti napakan ja tiiviin esityksen, jonka aikan tutustuimme kahteen punaviiniin laatuluokiltaan Grianza sekä sitten Gran Reserva. Viinikoulun jälkeen siirryimme sitten opiskelijoiden kattamaan Pohjoismaisesti katettuun juhlapöytään, jossa nautimme erittäin maittavan illalisen. Erikoisuutena oli myös, että niin alkuruokana olleelle kalalautaselle kuin sitten pääruoan porolle oli maisteltavana kahta eri viiniä eri tammikypsytyksellä. Tästä oli hyvä huomata mikä vaikutus tammikypsytyksellä on viinin ja ruoan liittoon.

Ja kyllä oli menukin kohdallaan. 

MENU Pohjolan Maut:

- Keittiön tervehdys

- Kalalautanen

- Poroa kahteen tapaan

- Juustolautanen

- Lakkasorbetti

- Lumikuningattaren kakku

Viinit:

- Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Brut

- Monopole Blanco 2018 / Vina Real Barrel Fermented Blanco 2017

- Vina Real Grianza 2015 / Vina Real Gran Reserva 2012

Sienikeiton tiivistä mausta edettiin maukkaaseen kalalautaseen. Pääruuan Poro ja tarkkaan mietityt kasvikset oheen, oli juuri sopivan kokoinen ja maultaan onnistunut. Juustolautasella oli kolmea juustoa joista yksi opiskelijoiden itse tekemää tuorejuustoa kahdella maulla. Lakkasorbetin jälkeen aterian kruunasi Lumikuningattaren komea ja maukas kakku. 

Kiitokset siis Savonia AMK opiskelijoille sekä opiskelijoita keittiön ja salin puolella ohjanneille Vornasen Tanjalle, Mäen Seijalle sekä viinikoulun pitäneelle Haapakosken Markulle erittäin onnistuneesta ja maukkaasta tilaisuudesta. 

Maukkain terveisin

Juhani Simpanen, Bailli de Savo