Rôtisseurs-kilpipäivä

World Chaîne Day 26.4.2025
JO 10 VUOTTA YMPÄRI MAAILMAA, RUOKA YHDISTÄÄ!
Kansainvälisen kilpipäivän teemana on kansalliset perinteet. Kilpipäivää vietetään aina huhtikuun kolmas lauantai. Kilpipäivä käynnistyi Suomessa vuonna 2014 ja vuodesta 2015 lähtien sitä on vietetty ympäri maailman. Kilpipäivän tarkoituksena on korostaa kilpiravintoloiden ja -myymälöiden korkealuokkaista osaamista ja raaka-aineiden käyttöä sekä yhdistää gastronomisia ystäviä ympäri maailmaa ja lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Yhteisöllisyyttä varten on olemassa yhteinen somealusta, johon päätyvät kaikki kuvat, joissa käytetään hastagiä #wcd, #worldchaineday #chaineday. Julkaisut osallistuvat globaaliin someseinään käytettäessä sosiaalisessa mediassa mitä tahansa näitä hashtageja. Näin varmistetaan, että muut jäsenet voivat löytää ja nähdä muiden kilpipäivä julkaisut. Tee ruokaa sydämellä, vieraile kilpipäivätapahtumissa tai herkkutele kilpiravintoloissa. Tapahtumia ympäri Suomen voi tarkistaa tapahtumat-listalta.
Vieraile Kattojärjestön kansainvälisillä kilpipäiväsivuilla.
Vieraile kilpiravintoloissa, kilpimyymälöissä tai osallistu muihin kilpipäivän tapahtumiin
Monissa kilpiravintoloissamme on kilpipäivän aikana erityismenu, joka on suunniteltu täydellä sydämellä. Useissa kilpimyymälöissä on erityisiä maistatuksia ja vinkkejä ajankohtaiseen reseptiikkaan. Kilpipäivän aikana järjestetään myös muita avoimia tilaisuuksia. Käy siis nauttimassa herkullinen ateria, hae vinkkejä omaan reseptiikkaan tai vieraile avoimissa tapahtumissa. Katso järjestettävät tapahtumat kunkin voutikunan omilta sivuilta.
Käytä käätyjä päivän aikana
Käädyt ovat järjestömme tunnetuin symboli. Ne toimivat myös erinomaisena keskustelun avaajana. Toivomme, että kilpipäivänä jäsenet käyttäisivät käätyjä vieraillessaan kilpiravintoloissa tai kilpipäivän muissa tapahtumissa.

Kilpipäivän historiaa
"Joskus idea tulee hetkessä, näin tapahtui syksyllä 2014. Tampereen ja Karjalan silloiset voudit olivat ideoineet kilpiravintoloiden promovoimiseksi syksyn hiljaiseen sesonkiin kilpipäivää, jossa nostettaisiin ammattilaisia valokeilaan.
Tästä minulle syntyi ajatus että miksi ei laajentaa koko jäsenistöä koskevaksi ja miksi ei samalla koko maailmaa koskevaksi.
Istuin jo silloin administraatiossa, mikä antoi minulle väylän viedä asiaa kansainvälisellä tasolla eteenpäin. Ensimmäinen kansainvälinen World Chaine Day toteutettiin syksyllä 2015.
Kaksi viehättävää ajatusta nousi mielessäni perusperiaatteiksi, jotka edelleen ovat mukana World Chaine Dayn runkona.
Ensimmäinen on kiertää maapallo auringon mukana vuorokauden aikana. WCD alkaa Uudessa Seelannissa aamiaisella ja jatkuu siitä aikavyöhykkeittäin ja auringon kierron mukana idästä länteen loppuen vuorokausirajalle Cookin saarille ja cocktail-tilaisuuteen auringon laskiessa, käytännössä vuorokausi sen jälkeen kun Uusi Seelanti aloitti.
Toinen on pieni sanaleikki, rakentaa virtuaalinen suljettu ketju, kuten kilvessämmekin on, mutta nyt maailman ympäri (Chain(e) Around the World). Vuosi vuodelta tästä ketjusta on tullut tiiviimpi, nykyisin käytännössä kaikki jäsenmaat osallistuvat viikonloppuun.
Sosiaalinen media oli 2015 hyvinkin olemassa ja tähän liittyy myös yksi oleellinen WCD:n piirre. Jakaa päivän tapahtumia somessa jäsenten nähtäväksi kautta maailman. Kymmenen vuoden aikana tämä on toiminut juuri kuten on ollut ajatus: se on tuonut jäsenistöä tutuksi ja lähemmäksi toisiaan eri puolilta maailmaa. Samalla meidänkin jäsenistöön on kasvanut sukupolvi, joille somen käyttö on itsestäänselvyys. Materiaalia oli jo alkuvuosina runsaasti, mutta tänä päivänä sen määrä on aivan käsittämätön, valtava.
Pori Jazz’kin liittyy löyhästi WCD:n kehitykseen. Kesällä 2015 jatseilla oli päiväohjelmassa ruokakulttuuriin liittyvä seminaari, jossa törmäsin uuteen ideaan. Tietyllä tunnistimella pystyi Twitterin kautta lähettämään omalta kännykältä kysymyksiä, jotka tulivat isolle screenille kaikkien luettavaksi. No Heureka! Siis näinhän saadaan koko maailman rotissöörit yhteen ja voivat lähettää livenä terveisiä vuorokauden aikana.
Ensimmäinen someseinä-kokeilu tapahtui juurikin täällä Urbanissa, ja sehän toimi. Siitä se on levinnyt ympäri maailman, Dubaissa esimerkiksi eräänä vuonna oli valtava seinän kokoinen videoscreeni, ja Kiinassa myös liveseuranta on aina aktiivista. Someseinä on edelleen keskeinen osa WCD-viikonloppua, tosin nykyisin seuranta tapahtuu enemmän omilta laitteilta.
Valokuvakilpailusta on kymmenessä vuodessa tullut tärkeä osa WCD-tapahtumaa. Alun perin ajatuksenani oli vähän varmistella materiaalin saantia someen ja siihen liittyen lanseerasin ajatuksen leikkimielisestä valokuvakilpailusta. Kolmihenkinen jury käy läpi somemateriaalin ja valitsee sieltä palkittavat kuvat. Joku voi siis voittaa ilman että tietää edes osallistuneensa. Palkintona on ollut lähinnä mainetta ja kunniaa sekä ranskalaisen mainostoimiston luoma hieno diplomi. Yllättäen tästä nousikin ilmiö ja muotoutui jopa niin vakavaksi, että voutikunnat palkkasivat ammattikuvaajia tilaisuuksiin nimenomaan valokuvakilpailun takia. Tässä lehtisessäkin on siitä pari esimerkkiä.
WCD:n ajankohta muutettiin ensimmäisen vuoden jälkeen syksystä kevääseen. Tapahtuma sopi Suomen hiljaiseen syksyyn hyvin, mutta muualla maailmassa tilanne olikin toinen. Sain kommentteja hankalasta ajankohdasta, joissa esimerkiksi Kuwaitin valtavouti sanoi, että syyskuun viikonloppu on heille kuin te länsimaissa järjestäisitte rotisseur-tapahtuman joulupäivänä. Kävin sen jälkeen sekä jäsenmaiden kapitulikalenterit, että eri uskontokuntien tärkeät pyhät ja muut oleelliset kansalliset juhlat läpi. Sen pohjalta ajankohdaksi valikoitui huhtikuun loppupuolisko, jossa vielä joutuu väistelemään kristillistä pääsiäistä ja juutalaisten passoveria, mutta on kuitenkin helpoin ajankohta.
Kun WCD oli järjestetty kolme-neljä kertaa, presidenttimme Yam Atallah tuli minulle jollakin illallisella tunnustamaan, että hän ei kyllä uskonut koko ideaan kun sen ensimmäisen kerran hallitukselle esittelin, mutta että on joutunut pyörtämään kantansa. Huomasin kyllä sen, ja hallituksessa oli muutama muukin selvästi samaa mieltä noviisin ideoista. Mutta oli myös niitä, jotka uskoivat ja ennen kaikkea oli jäsenmaita, jotka ottivat ajatuksen heti omakseen. Alkuvuosina pystyin vielä listaamaan jäsenmaat, jotka ottivat osaa. Nykyisin ei enää taida olla jäsenmaata, joka ei ottaisi tavalla tai toisella osaa. Monissa maissa on useita, jopa kymmeniä tilaisuuksia viikonlopun aikana. Tästä konkreettinen osoitus on WCD-pinssit, ensi vuosina tilattiin 500 kappaletta Kiinan valtavoudin kautta, näistä jäi vielä osa käyttämättä. Tänä vuonna tilaus oli 8000 ja ne loppuivat kesken. Kun meillä on maailmanlaajuisesti jäseniä noin 20.000 niin lähes joka toisella on WCD-pinssi tänä vuonna.
Ehkä tärkein juttu minulle kuitenkin on ollut tietynlainen kulttuurinmuutos, jota näen WCD:n olevan edistämässä. Monikulttuurisuus, globaalius ja cross-kitchen, ehkä sopiva rentous ja sallivuuskin ovat piirteitä joiden koen vahvistuneen toiminnassamme.
WCD on kymmenessä vuodessa tullut käytännössä tyhjästä ja vakiinnuttanut asemansa kansainvälisessä vuosikalenterissa ja olen aivan varma, että se vain jatkaa kasvuaan ja vahvistumistaan."
Vive la Chaîne!
Ari-Pekka Parviainen