Äänestetään yhdessä Jani Paasikoski World Paella Day-finaaliin, äänestä ennen 26.6. Katso myös Janin vinkit paellan tekoon

22.6.2022

Toimi heti, äänestysaika päättyy jo su 26.6.

 Jani Paasikoski on yksi Rôtisseurs-järjestömme huippuammattilainen, Vice Conseller Culinaire. Jani on mukana Tampereen voutikunnassa kehittämässä kansainvälistä toimintaa, etenkin Espanjan suuntaan. Espanjassa Jani osallistuu aktiivisesti Barcelonan Rôtisseurs-toimintaan ja hänellä on ollut kahden vuoden ajan oma palsta Olé-lehdessä, jossa jakaa reseptejä espanjan gastronomiasta.

 Nyt Espanjassa on kilpailu, jossa haetaan parasta ei espanjalaista paellan tekijää maailmassa. Loppukilpailu on syyskuussa Valenciassa ja parhaillaan on menossa äänestys jossa valitaan 10 finalistia. Äänten lisäksi ratkaisuun vaikuttaa tuomariston valinnat, jotka arvioivat osallistujien uraa ja kokemusta sekä osallistumiseen saamaa mediahuomiota. Mediahuomio on tärkeää, sillä kilpailussa haetaan myös lähettilästä, joka pystyy levittämään paella ilosanomaa.

 Äänestetään Jani yhdessä finaaliin ja tehdään Rôtisseurs-ammattilaisestamme tunnettu. Äänestä tästä linkistä: https://vote.worldpaelladay.org/voteme/938897/663048441?lc=eng

 

HUOMIOI TÄMÄ: Äänestyksessä on tärkeää muistaa vahvistaa ääni sähköpostilomakkeella joka lähetetään kaikille äänestäjille.

 Lisätietoja löydät paellakisasta: https://worldpaelladay.org/en/home/ 

 #WorldPaellaDayCup2022 @worldpaelladay, @food.ambassador, www.janipaasikoski.com


KESÄRESEPTI KAIKILLE

Paella valenciana eli se kaikkein perinteisin aito paella¡

Ohje 4 hengelle (reilu satsi)

400 g Riisiä (pyöreä jyväistä) Mielellään Bomba-lajia

1 kg Kanaa

500 g Kania

200 g Etanoita

200 g Vihreitä papuja

200 g Voipauja ( valenciassa tunnetaan nimellä garrofón)

200 g Tomaattia

2 Valkosipulinkynttä

Hyppysellinen sahramia

2 rkl Savupaprikajauhetta

Tuoretta rosmariiniä

Kylmäpuristettua neitsyt oliiviöjyä

Suolaa

Valmistus

Paloittele kana ja kani ja mausta suolalla.

Pese etanat useampaan kertaan reilussa vedessä suolan ja viinietikan kera kunnes niistä ei enään irtoa juurikaan “limaa”.

Pese vihreät pavut ja paloittele noin 2 – 3 sentin palasiksi.

Huuhtele voipavut.

Pese ja raasta raastinraudalla tomaatit soseeksi.

Kuori ja pilko valkosipulinkynnet.

Laita sahramin heteet likoamaan tiklaan kuumaa vettä vähintää30 minuutiksi, miellään jo edellisestä päivästä asti.

Kuumenna paellapannussa reilu määrä oliiviöljyä ja ruskista kunnolla ja tasapuolisesti kana ja kani.

Lisää etanat ja freesaa hetki.

Lisää vihreät- ja voipavut ja freesaa hetki.

Lisää pilkottu valkosipuli ja savupaprikajauhe ja sekoita nopeasti ja lisää välitömästi tomaattisose ja sekoita hyvin ettei mausteet pala.

Freesaa tomaattia sen aikaa että tomaattivesi haihtuu ja paistos panulla “kuivuu”.

Lisää vesi, vettä lisätään reilusti sillä ensin valmistetaan liemi keittämällä paistosta paellapannussa. Annan veden haihtua kunnes pannussa on jäljellä noin 1,2 litraa lientä joka on juuri oikea määrä käyttämällemme riisimäärälle. Arvioi noin 20 minuuttia aikaa liemen keittämiselle että jää oikea määrä jäljelle riisin lisäykseen.

Lisää riisi, suola sekä sahramiliuos, sekoita hyvin että riisilevittyy tasaisesti koko paella pannun alalle, tämä on viimeinen kerta kuin paellaa sekoitetaan.

Lisää rosmariini oksa ja anna kiehua täydellä teholla 10 minuuttia ja laske teho alhaiseksi ja anna kiehua vielä 7 minuuttia. Nosta tulen teho jälleen täysille viimeisen minuutin ajaksi jotta saadaan aikaiseksi “socarrat” jolla tarkoitetaan pohjaan karamellisoituvaa rapeea ja maukasta kerrosta.

Ota paella pois tuleta, peitá liinalla ja anna vetäytyä 5 minuuttia ennen tarjoilua.

 

Paellavinkkejä

Käytä vain pyöreä jyväistä riisiä ja lue paketin kyljestä niin riisin kypymisaika kuin paljonko riisi imee itseensä siinä ainaka lientä. Kun tämä suhde on kohdaallaan niin riisin kypsyysaste on täydellinen, se ei saa menná missään nimessä puuroksi eikä jäädä kovaksi. Suosittelemani riisilajike on bomba jonka kypsennys kestää 18 minuuttia nja sinä aikana se imee itseensä kolminkertaisen määrän lientä.

Paella ei ole mikään pyttipannu mihin voi heittää kaikki ylijäämät mutta voit kuitenkin muunnella reseptiä saatavila olevien raaka-aineiden mukaan.

Paellaa ei saa sekoittaa sen jälkeen kun riisi on lisätty, muuten se puuroutuu ja paakkuuntuu.

Jos liemi meinaa haihtua ennen riisin kypymistä voit lisätä vettä mutta tee se milellään pienissä erissä.

“socarrat” on herkku joka löytyy riisin ja pannun välistä ja sen osaa tehdä vain ja ainoastaan oikea paellamestari eli tässä asiassa harjoitus tekee mestarin. Socarratilla tarkoitetaan maukasata, karamellisoitunutta kerrosta riisin ja pannun välissä, se on sitä kun paella palaa pohjaan niin socarrattia on paistettu liikaa.

Perinteisesti paella syödään lusikalla suoraan paellapannusta ja on makuasia tarjotaanko paellan kera sitruunalohkoja.

Mitä ohuemman paellan, mitä laajemmalle pannulle onnistut tekemään on myös paellamestarin merkki.