Vekin ruokavinkit

"MULLVAD"

”Tämä resepti on Gävlen ajoilta, jolloin työskentelin Drugstore – ravintolassa.”

25 kpl kivettömiä kuivattuja luumuja

sitruunalohko

2-3 rkl sokeria

5 dl vettä

25 kpl kuorittuja manteleita

Keitä luumut sokerin ja sitruunalohkon kanssa pehmeiksi edeltävä iltana ja jätä liemeen jäähtymään. Laita seuraavana päivänä jokaisen luumun sisään yksi kuorittu manteli.

Hyytelö

1 muna

50 gr vaniljasokeria

1 dl luumujen keitinlientä

1,5 dl kerma

2 kpl liivalehti

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää luumujen keitinliemi ja sulatetut liivatteet ja sekoita hyvin. Lisää vaahdoksi vatkattu kermavaahto varovaisesti seokseen.

Kaada kelmutettuun vuokaan ja lisää mantelitäytteiset luumut seokseen n. 2 tunnin kuluttua. Anna hyytyä.  Kumoa täysin hyytynyt hyytelö lautaselle ja korista kermavaahdolla ja suklaalastuilla.

Voit käyttää myös pieni annoskulhoja, jolloin saat jokaiselle ruokailijalle oman jälkiruoka-annoksen.

TILLIMUHENNETTU PERUNA

”Hyvin usein aterialta jää yli keitettyjä perunoita. Ne yleensä käytetään paistinperunoina. Tässä on vaihtoehto perunoiden paistamiselle.”

  • Keitettyä perunaa
  • Voita
  • Kermaa
  • Tillisilppua
  • Suolaa
  • Pippuri

Kuutio perunat puolen sentin paloiksi. Sulata voi kasasrissa ja lisää perunat. Älä ruskista, vaan hauduat perunoita 2-3 minuutttia. Lisää kerma ja keitä 2 minuuttia. Lisää tilli, suola ja pippuri. Tarjoile.

JUUSTOLEIKE

”Yksi Patrian aikainen 70-luvun kestosuosikki, joka tarjottiin tomaattirisoton kanssa.”

  • Porsaan ulkofilettä
  • Munia
  • Juustoraastetta
  • Suolaa, pippuria, paprikajauhettaoita/Öljyä
  • Vehnäjauhoja

Nuiji pihvit ohuiksi ja leivitä vehväjauhoissa ja mausta. Tee munista ja juustoraasteesta löysä puuromainen seos.  Kasta pihvit seoksessa ja paista voi-öljyseoksessa.


Punkkukani

”Tämäkin on Gävle ajoilta,  kun piti kehittää jotakin uutta. Kania oli silloin hyvin tarjolla. Oikeastaan tämä on ’Kani au vin’ ”

  • Rensattu kani (esim. Savitaipaleelta)
  • 3-4 siivua Savukylkeä (pekonia)
  • n. 200 g Sieniä (mielellään metsäsieni, mutta herkkusientkin kelpaavat)
  • Tomaattipyrettä
  • 4-8 Pikkusipulia (shalotti)
  • Lihalientä
  • Punaviiniä
  • Pippuria myllystä, laakerinlehtiä, suolaa, mieleisä yrttejä
  • Voita, Öljyä
  • Ruskeaa Maizenaa

Paloittele kani haluamallasi tavalla ja ruskista palat voi-öljyseoksessa. Siirrä palat pataan, lisää ruskitettu savukylki/pekoni, sienet, tomaattipyre ja sipulit. Mausta ja sekoita. Lisää lihalientä ja viiniä (50/50) niin, että ainekset peittyvät. Hauduta kypsäksi n. 50-60 minuuttia 200 asteisessa  uunissa.  Saosta maizenalla. Tarkista maku.

Ahvenmureke

400 g  Jauhettua ahventa

4 dl     Kermaa

4 kpl   Munaa

½ dl    Valkoviiniä

Muskottia, cayennepippuria, raastettua sitruunan kuorta, suolaa, valkopippuria.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita varovasti keltuaiset ja muut tarveaineet valkuaisvaahtoon. Kaada murekevaahto sopivan kokoiseen vuokaan ja hauduta vesihauteessa uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia.

”Pekka Kauppisen mukaan parsarisotto on mitä sopivin lisuke ahvenmurekkeelle.”

Muunnos rantakalasta

Rantakala valmistetaan yleensä pienistä kaloista; muikusta tai ahvenista. Tähän reseptiin voi käytää isoja kaloja, jotka fileoidaan ja niistä leikataan graavikalan tapaan ohuita siivuja.

Pannulla reilussa voimäärässä haudutetaan miedossa lämmössä hiljalleen sipulia, kunnes sipuli on hyvin pehmennyt. Pannulle lisätään kalasiivut ja jatketaan hauduttamista, mutta paistos ei saa ruskistua.  Lisätään maukasta omatekoista kalalientä niin, että kalasiivut peittyvät. Jos omatekoista kalalientä ei ole, voi käyttää valmistetta, mutta silloin on tarkistettava sen makuisuus ja tarvittaessa lisätä liemeen esim. laakerilehteä, pippuria yms.

Kun kalapalat ovat jokusen minuuttia kypsyneet ja alkavat murenemaan, lisätään pannulle runsaasti tilliä.

Ruoka tarjoillaan poron käristyksen tapaan muusin kanssa, jossa kalasipulipaistos laitetaan muusin keskelle tehtyyn kuoppaan.