Turun jäsenkirjeet

Joulukuu 2018

Arvoisat Paistinkääntäjät!

”Joulu oveen kolkuttaa, kysyy tuiskusäässä: Lapsikullat avatkaa, olen aivan jäässä. Kukkurainen vakka tää harteita jo väsyttää. Lahjoja on mulla, saanko sisään tulla? Tule armas joulu! ” (Zacharias Topelius)

Adventti merkitsee meille joulun odotusta, neljää viikkoa ennen joulua. Adventtisunnuntaisin on kodeissa tapana sytyttää kynttilöitä, yksi kerrallaan. Kun neljäs kynttilä on sytytetty, jouluviikko on tullut. Tämä tapa on siirtynyt koteihimme tiettävästi Ruotsista 1890-luvulla.

Perinteillä on vahva vaikutus joulun vietossamme. Siihen on säilynyt pakanallisen joulun vuodentuloon liittyviä hedelmällisyystaikoja, joista muistuttavat lyhteet ja kylvöleipä eli meidän joululimppumme. Sadonkorjuujuhlan, kekrin tapoja on myös tullut runsaaseen joulun ruokaperinteeseemme. Hyvissä ajoin ennen joulua aloitettiin jouluruokien valmistus. Siat teurastettiin ja lihat ladottiin lihatiinuihin suolautumaan joulukinkkua ja sylttyä varten. Joulumakkaroiden teko oli hyvin tärkeä tapahtuma, koska vain siten tuli oikea joulu. Lipeäkalan tarjoaminen jouluaattona on jäänne kirkon paastomääräyksistä. Suomalaiseen ruokaperinteeseen on tullut paljon vaikutteita erityisesti pohjoismaista, sekä saksalaisesta ja englantilaisesta joulun viettotavoista.

 

1. adventtina, Joulunajan Rotisseur-brunssilla, Logomon Teatro -ravintolassa oli mukana arvovieraita, Helsingin voutikunnasta, valtavouti Johanna Hornborg-Ojala ja hänen miehensä Teppo sekä lapset Mio ja Noel. Sekä Lahden voutikunnasta, Membre du Conseil Magistral, Cancelier Juha Ojamo ja vaimonsa Erja ja Lahden vouti Arja Hornborg ja miehensä Heikki.

 

Meitä oli kaikkiaan huimat 269 ruokailijaa, jäseniä, heidän seuralaisiaan, perheitä ja ystäviään.

Olen erityisen iloinen siitä, että saimme lapsia ja lastenlapsia mukaan yhteiselle aterialle. Alle 12-vuotiaita lapsia oli 21. Uskon, että heidän joukossaan istui jo tulevia rotissöörejä.

Joulunajan Rotisseur-brunssi aloitettiin hyvin juhlallisella ja poikkeuksellisella seremonialla, jossa Dame de la Chaîne Anneli Erholm sai uuden arvon - Officier. Anneli Erholm on pitkäaikainen ja erittäin aktiivinen jäsen, korkeasta iästään 92 vuotta huolimatta. Installoinnin hoiti Cancelier Juha Ojamo yhdessä valtavouti Johanna Hornborg-Ojalan kanssa.

Erkki Metsävuorelle ojennettiin Promotion -kirje Pariisista. Hänelle on myönnetty uusi arvo - Grand Officier. Tämä arvo on erittäin harvinainen, Erkki on vasta neljäs suomalainen, jolle on myönnetty Grand Officier-arvo. Hän saa uudet arvonsa mukaiset käädyt Tampereella 2. helmikuuta.

Lisäksi valtavouti Johanna Hornborg-Ojala jakoi 30 vuoden ja 20 vuoden vuosilaatat seuraaville jäsenille, Chef de Table Sirpa Lahdenne ja Chevalier Jorma Kyllönen saivat Officier Commandeur-laatat 30 vuoden aktiivisesta jäsenyydestä ja Dame de la Chaîne Leena Nummela sai Commandeur-laatan 20 vuoden aktiivisesta jäsenyydestä. Kuvagalleriassa on kuvia brunssilta.

Suuret kiitokset teille kaikille arvoisat Paistinkääntäjät. Ensimmäiset neljä kuukautta voutina ovat olleet työntäyteisiä, mutta erittäin mieluisia. Olen hyvin ylpeä voutikuntamme aktiivisuudesta. Toivon, että samanlainen aktiivisuus ja yhteistyö jatkuu yhtä hyvänä.

 

Tilaisuuksiin ilmoittautuminen on sujunut hienosti ja ilman ongelmia LYYTI -palvelun kautta.

Ensivuoden ohjelma on valmis ja se on tässä kirjeessä luettavissa. Olen pyrkinyt ottamaan mahdollisimman paljon huomioon jäsenkyselyssä esitettyjä toivomuksia tilaisuuksien järjestämisessä.

 

Mite Pähkinäkakku laitetaa?

Monissa perheissä joulun valmisteluun kuuluu hyvin tiiviisti leipominen.

Seuraavassa annetaan ohjeita Pähkinäkakun tekemiseen yhdessä lasten kanssa.

 

Pane pannuis lämpiämää. Ota tarpeelliset astijat ja ainekset kaapistais. Siirrä pois leipomopöyvältäis rakennuspalikat ja leikkiautot. Voitele pannuis ja kuori pähkinät. Mittaa kaks kupillist hienoi vehnäjauhoi. Työnnä poikais käät pois jauholoist. Harjaa jauhot häne vaatteistaa. Mittaa jauhot uuvestaa.

Sekota seulotut jauhot, leivinpulveri ja suola posliinipottii. Ota siivouskaapistais harja ja rikkasihvel ja lakase poikais puottamat posliinipoti kappaleet. Ota toine samankokone tai pienempi potti.

Avvaa ovi, ku ovikello soip. Tuu takas kyökkiis. Ota poikais käät pois taikinapotist. Pese poikais.

Vastaa telehvooni. Tuu uuvestaa kyökkiis. Raaputa voijeltu pannu pohjast puole senttimetri vahva suolakerros. Vie poikais toisee kammarii.

Voitele toine pannu. Vastaa telehvoonii. Mää takasi kyökkiis, mihi siu poikais on uuvestaa livahtanu. Ota häne käät pois pähkinäpytyst. Ota voitelemas pannu, jonka pohjall on kerros pähkinäkuoriloi.

Hyökkää poikais kimppuu, joka sinnuu pelästyksissää puotti taikinapoti lattijal. Pese kyökkiis lattija, seinät, pöytä ja tuolit. Tillaa pähkinäkakku paakarilt. Käy itte leppäämää. (Tuntematon tekijä)

 

Tämän hauskan ja hyvin tapahtumarikkaan tarinan myötä toivotan teille

 

Rauhallista ja riemullista joulua yhdessä läheistenne kanssa!

 

Voutinne

Riitta Hirvonen, Bailli de Turku, Commandeur                                                                                                 riitta.hirvonen(at)saunalahti.fi, p. +358407241468

 

*************************************************************************************

 

Chaîne des Rôtisseurs Nuori kokki -aluekilpailu

 

Kilpailu käytiin 18.11.2018 Turussa, K-Supermarket Manhattanilla.

Kilpailu käytiin ns. korikilpailuna. Kilpailija sai korin, josta on aikaa 30 minuuttia suunnitella kolmen ruokalajin menu. Pääraaka-aineet oli kilpailijoille uuden käytännön mukaan ilmoitettu etukäteen.

Tämän jälkeen kilpailijalla oli 3 tuntia aikaa toimittaa 4 x alkuruoka, 3h 15 min 4 x pääruoka ja 3h 30min 4 x jälkiruoka tuomaristolle. Pääraaka-aineet olivat seuraavat: alkuruokaan kokonainen kuha, pääruokaan kokonainen kukko ja jälkiruokaan omena.

Kilpailuun osallistuivat Nea Nykänen, Turun Ammatti-Instituutti, Arttu Parviainen, Roster Turku ja Iida Santanen, Tallink Silja Line m/s Baltic Princess.

Tuomaristossa toimivat tekniikkatuomareina Bailli de Turku, ruokatuotannon lehtori Riitta Hirvonen ja asiakaspäällikkö, Chef Rôtisseur Petri Tamminen, Saarioinen Oy.

Makutuomareina toimivat keittiömestari, Chef Rôtisseur, Jouni Vyyryläinen,

Majuri evp. Officier Esko Savisalo ja Maître Rôtisseur, Commandeur, Harri Lindstedt.

 

Kilpailun voiton vei Arttu Parviainen. Onnittelumme!

Hän edustaa Turun voutikuntaa Tampereella 02.02.2019 pidettävässä kansallisessa kisassa. Hänelle toivomme onnea ja menestystä kovaan ja vaativaan kilpailuun. Kansallisen kilpailujen voittaja edustaa Suomea Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019 -kilpailussa, joka käydään syyskuussa 2019 Calgaryssä, Kanadassa.

 

Turun Voutikunta kiittää K-Supermarket Manhattanin kauppiasta, Maître Rôtisseur, Commandeur Veli-Pekka Hussia kilpailun järjestelyistä.

Kiitokset myös kaikille kilpailun tukijoille: K-noutotukku Turku, Metos Oy, Arvo Kokkonen Oy, Viskilän tila Milla ja Kimmo Nikko ja Fredman Professional Kitchen.

Kiitokset myös juontajalle Bailli Honoraire Turkka Oivalle sekä Turun ammatti-Instituutin Aninkaisten koulutalon ravintolalinjan opettaja, Chef Rôtisseur, Jouni Vyyryläiselle ja oppilaille Ilari Ojaranta ja Valtteri Santalahti.

 

Kuvia kokkikisoista ja video on nettisivuillamme.

Kilpailuvastaava, Vice-Conseiller Culinaire, Kai Järnström

 

**************************************************************************

 

Vuoden 2019 jäsentilaisuudet

Vuoden mittaan järjestetään useita eri jäsentilaisuuksia. Jokaisesta tilaisuudesta ilmoitetaan vielä erikseen sekä osallistumisohjeet lähetetään edeltävässä jäsenkirjeessä. Ilmoittautumiset tehdään ohjeiden mukaisesti Lyyti -palvelun kautta.

 • Lauantai 19. tammikuuta Ravintola Roster, lounas kello 13:00
 • Lauantai 2. helmikuuta, valtakunnallinen Nuori Kokki -kilpailu ja Mestaruuskapituli Tampereella (kapituli on täynnä)
 • Torstai 14. helmikuuta, Ravintola Salon Seurahuone, Blini-ilta, yhteiskuljetus
 • Tiistai 26. helmikuuta yritysvierailu, Marlin mehutehdas, Pansio
 • Keskiviikko 20. maaliskuuta, Ravintola Bassi (vuosikokous)
 • Perjantai 12. huhtikuuta kevätretki Poriin, pienpanimokierros ja Ravintola Porin Raatihuoneen Kellari, yhteiskuljetus
 • Lauantai 13. huhtikuuta, Word Chaîne Day - Kilpipäivä
 • Torstai 25. huhtikuuta yritysvierailu, Oksasen Puutarha, Paattinen
 • 4. - 8.5.2019 Ranska, Lyon (matka on täynnä)
 • Keskiviikko 22. toukokuuta, Radisson Blu Hotel Marina Palace
 • La - Su 8. - 9. kesäkuuta retki Ahvenanmaalle, yhteinen tilaisuus OMGD:n kanssa
 • Perjantai 9. elokuuta, Ravintola Suomalainen Pohja, Rapujuhla
 • Pe - Su 23. - 25. elokuuta, Kiireetön kesäkapituli Rovaniemellä
 • Keskiviikko 18. syyskuuta, Ravintola Smör, Sorsastus
 • Lauantai 26. lokakuuta, Naantalin Kylpylä, KEKRIKAPITULI
 • Sunnuntai 1. joulukuuta Joulunajan Brunssi, Ravintola Aitiopaikka

 

Vuoden 2019 OMGD -tilaisuudet

 

Vuoden aikana järjestetään OMGD -jäsentilaisuuksia, joista lähetetään aina myös erillinen kutsu ja ilmoittautumisohjeet OMGD -jäsenille. Keväällä järjestetään seuraavat tilaisuudet paikkana Ravintola Viinille:

 

 • Tiistaina 12. helmikuuta teemana Oseanian viinit
 • Torstaina 28. maaliskuuta teemana Saksan valkoiset viinit
 • Keskiviikkona 10. huhtikuuta teemana Samppanja & Sushi

 

Kaikki tilaisuudet ovat luettavissa myös Turun Voutikunnan internet -sivuilta. Linkki ilmoittautumiseen lisätään sivustolle hyvissä ajoin ennen ko. tilaisuutta.

 

Rotissööri – Treffit

 

Jatkamme suosituksi tulleita Rotissööri – treffejä myös ensi vuonna. Treffit ovat mutkaton ja välitön tilaisuus, jossa tavataan muita Rotissöörejä, eikä sinne tarvitse erikseen ilmoittautua.

Keväällä järjestetään seuraava tilaisuus paikkana Ravintola Viinille:

 • Keskiviikkona 13. maaliskuuta klo 17 – 20

 

Lämpimästi Tervetuloa kaikkiin jäsentilaisuuksiin!

 

 

***********************************************************************************************

 

Rôtisseurs -lounas 19.1.2019

Vuoden ensimmäinen jäsentilaisuutemme, lounas, on Ravintola Rosterissa, lauantaina 19. tammikuuta 2019 klo 13. Rosterin osoite on Tuomiokirkonkatu 6, Turku. Tilaisuus on 2. kerroksessa ja käytössä on hissi.

Menun ovat suunnitelleet keittiömestarit Eeva Hongisto ja Teemu Nikkari. Molemmat saivat Chef Rôtisseur -käädyt Helsingin Kapitulissa.

Viinit on suunnitellut hovimestari Eva Jaakkola.

Mukana lounaalla on myös ravintolapäällikkö Rebekka Savander, joka sai niin ikään käädyt Helsingin Kapitulissa, arvolla Chef de Table. Myös Royal Ravintoloiden keittiöpäällikkö, Maître Rôtisseur Kari Aihinen on paikalla.

 

MENU 19.1.2019

 

ALKUMALJA

Cava Primvs Brut Castell Sant Antoni 12cl

 

ALKURUOKA

Rosterin härkätartar, suolaheinää ja savumuikkua, lämmintä talon leipää

-Grüner Veltliner Am Berg 2016 Bernhard Ott 12cl

 

PÄÄRUOKA

Paahdettua helmikanaa, tryffelivelouté ja valkopapua, vihersalaattia

-Bansella 2016 Prunotto 12cl

 

JÄLKIRUOKA

Ruis-toscapiiras, manteliserbettiä ja puolukkaa

Kahvi/Tee

-Moscato d ´Asti Prunotto 8cl

 

Menun hinta on 48 euroa/henkilö ja Viinipaketin hinta on 32 euroa/henkilö.

Ilmoittautumiset täältä

 

 

***********************************************************************************************

 

 

Kilpipaikkojen kuulumisia

 

Kuulumisia Kauppahallin lihatiskiltä!

 

Joulun valmistelut ovat vauhdissaan ja tilauksia vastaanotetaan. Perinnesuolaus on aloitettu ja kinkkuja liotetaan/tiinusuolataan 7-10 vrk suolaa ja ripauksen sokeria sisältävissä laukkaliuoksissa. Noista kinkuista sitten tehdään eri kokoisia ja -laisia joulukinkkuja, aina pienistä n. 2 kg kinkkupaloista verkkoon sidottuna isoihin perinteisesti pyöristettyihin kokokinkkuihin. Kinkuissa löytyy monia vaihtoehtoja myös tuoreista suolaamattomissa aina kypsiin kinkkuihin asti.

Tuon merkittävimmän eli kinkun lisäksi joulun lihoiksi sopivat kalkkunat (niin savu kuin tuorekin), karitsan savupaistit, naudan-, hirven-, poron- ja porsaankin paistit ja fileet.

Oman keittiön joulun laatikot olemme tehneet raakapakasteisina, joissa helppo paisto-ohje mukana. Unohtaa ei pidä myöskään mausterullia, hyytelöitä, pasteijoita, kypsää kieltä jne.

Vuoden vaihtumiseen varaamme hyviä paisteja ja fileitä riippumaan. Silloin taas kunnon marmoriliha on omiaan.

Talvikausi on liharuokien aikaa ja varsinkin silloin huomaat, että ”liharuoalla pärjäät paremmin”.

Terveisin, kauppias, Maître Rôtisseur Jari Heinonen, Lihaliike Reino Jokinen

 

Joulutervehdys Manhattanilta!

Jouluna palvelutiskit notkuvat herkkuja Manhattanilla: on mätejä, sillejä, kalaa joka lähtöön ja erilaisia pateita ja tietysti kinkkuja, jos jonkinlaisia. Otamme myös kinkkutilauksia vastaan. Juustot ovat oleellinen osa joulupöydän herkkuja, joten niitä löytyy ennätysmäärä, nam nam! Manhattan keittiön rosollia ja joululaatikoita on saatavana rajattu erä.

Keittiömestarit Reijo Haapanen ja Jari Merinen valmistavat jouluherkkuja maisteltavaksi perjantaina 21.12. – tarjolla on Manhattan sillikimaraa ja piparkakkulohta tillipestolla sekä lauantaina 22.12. lasimestarin lohta ja luumulla ja omenilla täytettyä porsaanfileerullaa. Tuotteita on erä myös myytäväksi!

Keittiömestari Kai Järnström jouluherkkujen ihmemaassa lauantaina 22.12. Tule tutustumaan myös uutuuskirjaan Ruokamuistoja lauantaina 22.12 klo 10-18.

Joulupuurotarjoilu sunnuntaina 23.12 klo 11-16 a la Martat!

Oikein Hyvää Joulua kaikille herkkusuille!

Toivoo Manhattanin Tontut ja kauppias, Maître Rôtisseur, Commandeur, Veli-Pekka Hussi

 

Joululounas ja uusivuosi Smörissä!

Ravintola Smörissä on tarjolla joululounas 10.-21.12. arkisin klo 11-14. Tämän kolmen ruokalajin menun hinta on 52 e. Uudenvuodenaattona tarjolla on kuuden ruokalajin menu hintaan 80 e.

Ravintola Smörin ja E. Ekblomin ravintolapäällikkönä aloittanut Veera Vahtera. Veera on huipputyyppi ja rautainen ammattilainen, hän on meillä ollut sommelierina Ekblomissa. Odotamme siis paljon tulevalta vuodelta Veeran ja Roni Toivarin luotsaamana.

Jouluisin terveisin, Ravintoloitsija, Maître Rôtisseur Janne Juvonen ja keittiöpäällikkö Jarno Seppä, Voiveljet oy

SMÖRIN JOULULOUNAS

10. - 21.10 arkisin klo 11-14, kolmen ruokalajin menu 52 €

Alkuun keittiön tervehdys ja Ronin kirsikkaglögi

Punajuurigraavattua kirjolohta, piparjuurta ja mätiä tai Kurpitsatartaletti ja Saloniemen luomuvuohenjuustoa

Päivän kala, puikulaperunaa ja rapukastiketta tai Kotimaista ankanrintaa, luomumaa-artisokkaa ja omenakastiketta

Jogurttikreemiä, tyrniä ja lakritsijäätelöä tai Kardemummasuklaata, mantelia ja luumujäätelöä

 

SMÖRIN UUSIVUOSI 2018

Kuusi ruokalajia 80€

Etikkaa ja mustaa valkosipulia

Ruotsalaista luomusinisimpukkaa ja osterilehteä

Kirjolohta ja Kotipellon sitruunaverbenaa

Kaarlejoen luomuselleriä ja kylmäsavustettua poroa

Saloniemen vuohenjuustoa ja kurpitsaa

Kotimaista vilja-ankanrintaa ja puikulaperunaa

Illuusia-sinihomejuustoa Mikkelistä ja Ahvenanmaan päärynää

Tyrnipontikkaa ja tyrnikreemiä

Valkosuklaata ja havujäätelöä

 

Satakuntalainen joululounas ja blinejä ruukeissa!

Noormarkun ja Kauttuan ruukeissa on runsas satakuntalainen joululounas katettuna 17.-21.12. Tammikuussa tarjolla suosittu blini-ilta Noormarkussa 18.1. ja Kauttualla 25.1.

Jouluterveisin, Maître Restaurateur, Tiina Rajala ja Maître Rôtisseur, Jukka Luojukoski, Ahlströmin Ruukit

***********************************************************************************************

Turun Voutikunnan kilpiravintolat

Turku: Ravintola Ylä Börs, Ravintola Suomalainen Pohja, Ravintola Smör, Turun Kaupungin edustusravintola

Salo: Ravintola Salon Seurahuone

Pori: Ravintola Raatihuoneen Kellari

Naantali: Ravintola Trappi ja Naantalin Kylpylä Ravintola Le Soleil

Noormarkku: Ahlströmin Ruukit, Ravintola Noormarkun Klubi

Kauttua: Ahlströmin Ruukit, Ravintola Kauttuan Klubi

Ravintola Suomalainen Pohja myöntää laskun loppusummasta 10 % alennuksen jäsenkorttia näyttämällä.

Turun Voutikunnan kilpimyymälät

Turku: Kalaliike S. Wallin, Lihaliike Jokinen, Stockmann Food Market Herkku, K - Supermarket Manhattan

Muistathan, että Chaîne Des Rôtisseurs -jäsenkorttia näyttämällä saat Kauppahallista 10 % alennuksen Kalaliike S. Wallinilta ja Lihaliike Reino Jokiselta sekä 7 % alennuksen K - Supermarket Manhattanilla ostoksistasi kassalla.

***********************************************************************************************

Maistuvaa Joulua ja Onnea Uudelle Vuodelle!

T: Vice-Chargé de Missions Jukka Rintala, jukka.rintala(at)meiranova.fi

P.S. Mikäli yhteystietonne muuttuu, ilmoitattehan siitä sihteerille.

Marraskuu 2018

Arvoisat Paistinkääntäjät

 

Vietimme hauskan illan torstaina 25. lokakuuta Salakapakassa, Ravintola Ludussa.

Ravintoloitsija Joonas Sippo oli suunnitellut meille illan teeman ja menun juomineen. Saimme kokea 1920 -30 -luvun tunnelmaa ja kieltolain salamyhkäisyyttä savuverhon hämärässä, hyvien ystävien seurassa.

Saimme Salakapakkaan myös arvovieraita Lahden voutikunnasta, Membre du Conseil Magistral, Cancelier Juha Ojamo ja vaimonsa Erja. Salakapakan hämyisestä tunnelmasta oli nauttimassa 42 henkilöä.


Nautimme erinomaisen, viimeiseen hetkeen asti salaisen menun hyvien juomien kera. Toivoimme etukäteen, että Salakapakkaan pukeuduttaisiin ajan tyyliin. Sain ilokseni todeta, että toivettamme oli kuunneltu. Paikalla olla toinen toistaan upeammin pukeutuneita naisia höyhenpuuhkissaan, pitkät moninkertaiset helmet kaulallaan, silkkihansikkaineen ja upeine hiuskoristeineen.

Miehillä oli ajan henkeen sopivia lierihattuja, liituraitapukuja, steppijalkineita ja tietenkin neilikat rinnassaan. Turun voutikunnan sivuille, kuvagalleriaan tulee kuvia upeasta illasta kaikkien nähtäväksi. 


Illan musiikista vastasi Trio Salakavala. Trio Salakavala soitti ajan henkeen sopivaa musiikkia. Triossa soitti Timo Kajamies piano, Veikka Kajamies rummut ja Vesa Saloranta basso.


Tässä yhteydessä esitän erityiskiitokset Jouni Kourulalle, joka hoiti Trio Salakavalan esityksen kustannukset. Suuret kiitokset, meidän kaikkien mukana olleiden puolesta Officier Jouni Kourula!


Ensivuoden ohjelma on jo pitkälle suunniteltu. Olen pyrkinyt ottamaan huomioon jäsenkyselyssä esitettyjä toivomuksia tilaisuuksien järjestämisessä. Tarkemmat tiedot koko vuoden ohjelmasta saatte seuraavassa joulukuun jäsenkirjeessä. 


Seuraava jäsentilaisuus sunnuntaina, 1. adventtina 2.12.2018 kello 12.00 on vuoden viimeinen ja suosituin tilaisuus - joulunajan brunssi.

Tällä kertaa herkuttelemme Logomossa, Teatro-ravintolassa. Tilaisuuteen voi entiseen tapaan tuoda mukaan koko perheen tai sinne voi kutsua myös ystäviä.


Joulunajan brunssilla Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala ojentaa arvomerkit 20 tai 30 vuotta mukana olleille aktiivisille jäsenille.


Maukkain terveisin!
Riitta Hirvonen, voutinne
Riitta Hirvonen
Bailli de Turku, Commandeur, riitta.hirvonen@saunalahti.fi, +358407241468


**********************************************************************************

 

Joulun ajan Rotisseurs -brunssi


Sunnuntaina, 1. advettina 2. joulukuuta, Logomon Ravintola Teatrossa, klo 12- 

Sunborn Cateringin operatiivinen johtaja, Maître Rôtisseur, Juha Leinonen henkilökuntineen, on loihtinut meille tasokkaan ja juhlavan jouluisen brunssin. Menun on suunnitellut keittiömestari Kristian Karnell ja juomalistan Sommelier Riina Nissinen. Tilaisuudessa viihdyttää pianisti Ville Vihko.


Kuten aikaisempinakin vuosina on ollut tapana, tilaisuuteen voi tulla koko perheen kanssa, sinne voi tuoda ystäviä mukaan tai sinne voi ottaa mukaan yrityksen henkilökunnan nauttimaan upeasta joulunajan brunssista erinomaisen hyvässä seurassa.


Brunssille on sovittu aikaa seurustelulle tilaisuuden alkuun. Ovet avautuvat aulaan ja aulabaari on auki tuntia ennen brunssia ja pianisti viihdyttää. 


Logomon Teatroon on meille varattuna 240 paikkaa.


MENU:
Sydänsalaattia ja piimäkastiketta (L,G)
Paahdettua punajuurta, Peltola Blue -juustoa ja saksanpähkinäpraline (L,G)
Waldorfinsalaattia (L,G)
Paahtopaisti-rucolasalaattia ja rucolamajoneesia (L,G)
Toast Skagen (L)
Sillikaviaaria (L,G)
Perunalettuja, siianmätiä, smetanaa ja punasipulia (L,G)
Jääkellarin lohta ja piparjuurta (M,G)
Mustikkagraavattua siikaa (M,G)
Maalaispateeta ja sipulichutney (L)
Härkätartar, rapeaa sipulia ja tillimajoneesia (L,G)
Osteripiste lisukkeineen (M,G)
Kitchenin leipävalikoima, pähkinävoita ja tuorejuustoa (L)
Paahdettua lohta ja sinisimpukka-beurre blanc -kastiketta (L,G)
Juurespyttipannua ja kuusiöljyä (V,G)
Bechamel-muhennettua perunaa ja yrttiä (L,G)


Transeerauspiste: Vasikan ulkofileetä (M,G) ja Ylikypsää karitsaa (M,G)
Rosmariinikastiketta tai Béarnaisekastiketta (L,G)


Jälkiruokapöytä:
Jogurttipannacottaa ja tyrnigeeliä (L,G)
Mustikkavaahtokarkkia (M,G)
Juustotarjotin ja viikunahilloketta (L)
Macarons-lajitelma (L,G)
Lakritsa-passiontartaletti (L)
Kahvi/tee


JUOMALISTA:

Alexander Bonnet Blanc de Noirs, Côte de Bar, 100% Pinot Noir shampanja 10,00€/69,00€
Astoria Lounge Spumante Brut, Chardonnay, Malvasia, Moscato, Veneto Italia 7,50€/39,00€ 
2013 Domäne Wachau Neuburger Federspiel Spritzer Graben, Wachau, Itävalta 9,50€/42,00€ 
2016 Casa Rojo La Marimorena, Rias Baixas, Espanja (Albariño) 10,20€/46,00€
2016 Casa Rojo Invisible Man, Rioja, Espanja (Tempranillo) 10,20€/46,00€
2012 Alexander Bonnet Roses de Riceys, Les Riceys, Côte de Bar, Ranska 79,00€
2016 Casa di Malia Organic Prosecco Frizzante, Veneto, Italia (Glera) 6,50€/35,00€

Snapsit: Koskenkorva 4cl 7,00€ / Skåne Akvavit 4cl 6,50€


Hinnat: 55 eur (aikuinen), 24 eur (lapsi 8-12v), 12 eur (lapsi 4-7v), alle 4-vuotiaat veloituksetta (hinta sisältää alkumaljan ja veden sekä vaatesäilytyksen). Juomat maksetaan paikan päällä.

 

Tervetuloa herkuttelemaan, nauttimaan ja viihtymään!
Varmista paikkasi heti koko porukalle ja ilmoittaudu tästä. 

 

Loppuvuoden OMGD-tilaisuudet
Vice-Echanson, Sommelier, ravintoloitsija Tarmo Koskenoja järjestää syksyn aikana seuraavat OMGD-tilaisuudet:

 

Tiistaina 20. marraskuuta Argentiina/Terrazas de los Andes
Ilmoittautuminen tästä


Tiistai 27. marraskuuta Italia/ kotoperäiset viinit
Ilmoittautuminen tästä

Tilaisuudet pidetään Viinille ravintolassa. Kaikista maistelutilaisuuksista lähetetään myös erillinen kutsu jokaiselle OMGD:n jäsenelle. Ilmoittautumiset joko sähköisen kirjeen linkin kautta tai kotisivuiltamme. 

 

Syksyn Rotissööri -treffit jatkuvat
Marraskuun aikana tapaamme Rotissööri -treffeillä Viinille ravintolassa. 

Keskiviikkona 14. marraskuuta, klo 17 - 20 välillä

Treffit ovat tapaaminen vapaan seurustelun merkeissä. Treffeille voi tulla vapaasti, eikä siihen tarvitse ilmoittautua. Tilaisuudessa ei käytetä käätyjä.

 

Loppuvuoden tapahtumia kilpipaikoissa


S. Wallinin syysterveiset!


Täydellinen kesä ei aina tarkoita täydellisyyttä kalakaupassa. Mennyt kesä lämmitti vedet niin lämpimiksi, että kalastajat saivat käydä verkoilla; jos niissä jotain oli, niin kolme kertaa. Muutoin kalat olisivat alkaneet mätänemään samoin tein. Syksyn koittaessa on tilanne taas helpottanut ja kotimaisen suomukalan saanti on parantunut. Nyt on oikea aika valmistaa tai nauttia muiden valmistamia kotimaisia lähellä kasvaneita suomukaloja. Ilokseni olenkin huomannut paikallisten ravintoloiden käyttävän kuhaa, siikaa, haukea ja ahventa aktiivisesti listoillaan.  Tosinisojen kauppaketjujen päätös käyttää ulkomaista kuhaa ei lämmitä mieltä…


Syksyllä on mukavaa aikaa kalakaupassa. Ravut on saatu syötyä (joka vuosi vähän myöhemmin) ja tuoreet muikun -ja siianmädit tekevät tuloaan. Tänä vuonna kannattaa siianmädin ystävien olla ajoissa liikkeellä, mikäli kyseistä herkkua haluavat pöytiinsä. Johtuneeko lämpimästä kelistä, mutta siian mätiä on paljon tavallista vähemmän. Syksyllä saapuvat myös jokien ympyräsuiset eli nahkiaiset ja niitä on tarjolla herkullisen sinappikastikkeen kanssa tai ilman.


Pidimme lokakuussa teema viikonlopun bistrossamme. Tällä kertaa teemana oli äyriäiset. Syksyllä kun vedet viilenevät alkaa ostereiden, simpukoiden ja muiden herkkujen kulta-aika. Teemaviikonloppu sujui hyvin. Ihmisiä kävi ja aina joku uusi tuttavuus ”uskalsi” maistaa ostereita tai simpukoita. Samoin vierailimme Turun viini -ja ruokamessuilla, missä teemanamme oli äyriäiset, mikä sopiikaan paremmin hyvän kuohuviinin kanssa kuin herkullinen osteri.
Syksyn edetessä alamme valmistautumaan jo jouluun… Teemme kastikkeita silakoille ja silleille, pakkaamme mädit, varaamme kaikkea mikä ennalta on varattavissa jne. Syksy on siis kalakaupassa varsin touhukasta aikaa.


Terveisin, kauppias, Maître Restaurateur, Jaakko Manelius


Terveisiä Reino Jokiselta!


Metsästysaika on nyt parhaimmillaan, ja Turun kauppahallista saa muun muassa peuraa ja hirveä. Isänpäivän aterialle sopisikin mainiosti hirvenpaisti! Ohjeet sen valmistamiseen saa Reino Jokiselta.
Tällä hetkellä on tarjolla hyvin myös muun muassa tuoretta karitsaa.
Kauppahalli alkaa valmistautua joulutunnelmiin ja joulutilauksia aletaan ottaa vastaan marraskuun puolivälistä alkaen. Tervetuloa ostoksille halliin!
Terveisin, kauppias, Maître Rôtisseur, Jari Heinonen, myymälän sivuille tästä.
Ravintola Smör
Joululounaat 10.12. alkaen. Tarjolla on kolmen ruokalajin menu hintaan 52 euroa per henkilö. Hinta sisältää keittiön tervehdyksen ja Ronin kirsikkaglögin.
Menu I
Kurpitsatartaletti ja Saloniemen luomuvuohenjuustoa, Päivän kala, puikulaperunaa ja rapukastiketta, jogurttikreemiä, tyrniä ja lakritsijäätelöä
Menu II
Punajuurigraavattua kirjolohta, piparjuurta ja mätiä, Kotimaista ankanrintaa, luomumaa-artisokkaa ja omenakastiketta, Kardemummasuklaata, mantelia ja luumujäätelöä
Tervetuloa! Ravintoloitsija, Maître Rôtisseur, Janne Juvonen ja keittiöpäällikkö Jarno Seppä,ravintolan sivuille tästä.


Ravintola Trappi

Tervehdys Naantalista! Tutustu ravintolaamme tästä
Hyvää syksyä ja Lämpimästi Tervetuloa! T: Ravintola Trappi, ravintoloitsija, Maître Rôtisseur, Heikki Routamaa


Ravintola Suomalainen Pohja


Perinteiset joululounaat 26.11. alkaen. Terveisin, Maître Rôtisseur, Jani Hellström, ravintolan sivulle tästä.


Ahlströmin Ruukeissa tapahtuu!


Keskiviikkona 5.12.
Tule juhlistamaan 101-vuotiasta Suomea Kauttuan Klubille, itsenäisyyspäivän aaton iltana 5.12. klo 18-21. Juhlaillallisen hinta 42,00 €/hlö.


Lauantaina 8.12.
Tervetuloa viettämään päivää Kauttuan ruukinpuiston joulumarkkinoille! Kauttuan Klubilla on katettuna runsas joulubrunssi klo 10-14. Hinta 18,00 €/hlö. Voit samalla tehdä Klubilla ja Tallinmäen markkinoilla jouluostoksia. Klubilla myytävänä mm. hirvenlihasäilykkeitä, ruukin kahvia ja makeisia kauniisti paketoituna. Nyt voit myös jättää jo tilauksesi joulun take away- tuotteista!


Pikkujouluperjantait Noormarkun ruukissa - tervetuloa nauttimaan illallisesta elävän musiikin kera.
Jouluinen illallinen on katettuna joka perjantai 2.11.-14.12.2018. Illalliseen voi yhdistää opastetun kierroksen, jossa mukana jouluisia tarinoita vuosien varrelta. Hauskan perjantai-illan jälkeen on mukava siirtyä nukkumaan ruukin viihtyisiin vierastaloihin.


Perjantaisin 2.11.-14.12.
klo 18.00 alkaen illallinen ja elävää musiikkia 42,00 €/hlö klo 18.00 Ahlström Voyager -näyttely jouluisin tarinoin, sisältäen kuuman glögin 15,00 €/hlö Majoitustarjous iltoihin osallistujille alk. 105 €/huone/vrk.
Ruukkien perinteinen joululounas

Runsas joulupöytä on katettuna Noormarkun ja Kauttuan Klubeilla arkisin to-la 13.-15.12. ja ma-pe 17.–21.12., hinta 34,00 €/hlö. Kutsu asiakkaasi, kollegasi tai ystäväsi rauhoittumaan hyvän ruoan äärelle joulukiireiden keskellä. Joululounaan yhteydessä myynnissä maukkaita ruukin tuotteita pukinpussiin. Muista myös joulun lahjakortit ruukkeihin.


Tervetuloa! Maître Restaurateur, Tiina Rajala ja Maître Rôtisseur, Jukka Luojukoski, Ahlströmin Ruukit, ravintoloiden sivuille tästä.
*********************************************************************************
Turun Voutikunnan kilpiravintolat


Turku: Ravintola Ylä Börs, Ravintola Suomalainen Pohja, Ravintola Smör, Turun kaupungin edustusravintola, Salo: Salon Seurahuone, Pori: Raatihuoneen Kellari, Naantali: Ravintola Trappi, Ravintola Le Soleil,
Noormarkku: A. Ahlström Oy, Noormarkun Klubi, Kauttua: A. Ahlström Oy, Kauttuan Klubi

Ravintola Suomalainen Pohja myöntää laskun loppusummasta 10 % alennuksen jäsenkorttia näyttämällä.


Turun Voutikunnan kilpimyymälät
Turku: Kalaliike S. Wallin, Lihaliike Jokinen, Stockmann Herkku, K-Supermarket Manhattan


Muistathan, että Chaîne Des Rôtisseurs -jäsenkorttia näyttämällä saat 10 % alennuksen Kalaliike S.Wallinilta ja Lihaliike Reino Jokiselta Kauppahallista sekä 7 % alennuksen K-Supermarket Manhattanilla ostoksistasi kassalla. 


Voimia kaamokseen ja maukkautta pikkujouluaikaan!
T: Vice-Chargé de Missions Jukka Rintala, jukka.rintala@meiranova.fi