Juhlaillallinen

Kilpailupäivä huipentui upeaan neljän ruokalajin juhlaillalliseen, jonka oli  valmistanut Jyväskylän ammattioppilaitoksen toisen vuoden kokkiopiskelijat.  Illallisen aluksi paljastettiin molempien kilpailuiden voittajat. Illan sujuvasta tarjoilusta vastasivat niin ikään opiskelijat. 

Illan menu

Kirkasliemi, liemijuureksia Julienne, hiillostettua siikaa ja mätiä

Maa-artisokkamoussea ja paahdettua mustajuurta

Karitsaa kahdella tapaa, tummaa tyrnikastiketta ja mustatorvisieniperunaa

Omenapaistosta, lakkasorbettia, valkosuklaavanukasta ja puolukkasabayon

 

Juomat

Prosecce Argeo, Ruggeri, Veneto, Italia 12 cl

L'Oustalet Blanc 2012, Famille Perrin, Rhône, Ranska 16 cl

Sponsà Veronese 2011, Tenuta Sant´Antonio, Veneto, Italia 16 cl

Beerenauslese Cuvée 2010, Alois Kracher, Neusiedlersee, Itävalta 4cl
.

Illan menu
Siikaliemi
Maa-artisokkamousse
Karitsaa kahdella tapaa
Kolmen lajin jälkiruoka

2014 kilpailu Jyväskylässä

Kata Shecter

Paistinkääntäjien järjestämien Vuoden Nuori Sommelier 2014  kilpailu käytiin Jyväskylän ammattiopistossa, Priimuksella lauantaina 18.1.14. Tiukan kilpailun voiton vei Kata Shecter, joka on töissä Ravintola Mustassa Lampaassa Kuopiossa. Toiseksi tullut Pekka Rantala tarjosi voittajalle tiukan vastuksen ja voitto ratkesi vain pienellä erolla. Shecter lähtee edustamaan Suomea Nuorten sommelierien kansainväliseen kilpailuun Kööpenhaminaan, Tanskaan syksyllä 2014. 

Voittaja ratkesi kuuden osakilpailun suoritusten perusteella. Kilpailu alkoi varsin haastavalla teoriakokeella ja jatkui sokkotastingilla, jossa tuli tunnistaa viinin eri ominaisuuksia. Osakilpailuihin kuului myös kuohuviinipullon avaaminen shampanjamiekalla, punaviinin dekantoiminen sakan erottamiseksi, menusuunnittelu sekä alkoholin tunnistaminen maistamatta. Voittaja Kata Shecterin vahvuutena oli erityisesti tasting osuus sekä shampanjan tarjoilu. ”Kaikki kuusi kilpailijaa olivat vahvoja ammattilaisia, mutta kilpailutilanteessa nousee esiin erityisesti myös hermojen hallinta joka vaikuttaa ratkaisevasti suorituksen kokonaistasoon” Kilpailun päätuomari, Echanson Loretta Pietilä totesi, jakorostaa samalla kilpailemisen merkitystä ammattitaidon kasvattamisessa.  Toiseksi kilpailussa tuli Pekka Rantala G.W Sundmansista Helsingistä ja kolmanneksi ylsi Matti Kuukkanen Ravintola C:stä Tampereelta.

Vuoden Nuori Sommelier 2014- kilpailijat

Sirja Pasanen, Ravintola Wollkoff, Karjala
Kata Shecter, Ravintola Musta Lammas, Savo
Eeva Mertanen, Ravintola Musta Lammas, Savo
Matti Kuukkanen, Ravintola C, Tampere
Sami Turunen, Ravintola Figaro & Wine Bistro, Jyväskylä
Pekka Rantala, G.W.Sundmans, Helsinki

 

 

 

Kilpailun tukijat