Jyväskylän voutikunnan tapahtumia vuonna 2017

26.1. Koulutustapahtuma/illallinen Priimuksessa

 

21.2.  Viinitasting ja illallinen Vesilinnassa. Rotisseurs, Munskänkarna ja Juustoseura

 

23.3.  Suomi Menu Rotisseurs, Ravintola Peurankello, Peurunka (Kutsu)

 

22.4.  Juhlitaan World Chaine Day´tä Figarossa

 

                      6.5.   "Suomi Grillaa"  yhteistyössä Keittiömestareiden kanssa

 

                    17.6.      Rotissöörien kulinaarikalaasit Kirkkoniemen huvilalla

 

                    26.8.      Maailman suurimmat kyläjuhlat. Koiviston Seuratalolla

 

                  26.-28.8. Paistinkääntäjien suurkapituli "Marskin Merkeissä"

                                   Kotka-Hamina


       15.9.    Tervetuloa RAPUILLALLISELLE Hotelli Albaan

 

     30.11.    Jäsentapahtuma Äänekoskella, teemana on Martinhanhi.

 


 

30.11.    Jäsentapahtuma Äänekoskella, teemana on Martinhanhi.

 

 

MARTINHANHI ILLALLINEN

30. 11. 2018

 

MENU

*

Mustakeittoa

tai

Paahdettua maa-artisokkakeittoa

Oppikokin keittiön maksamakkaraa

**

Paistettua hanhenrintaa, perunakuorukoita,

haudutettua punakaalia, omenalohkoja,

luumuja ja Portviinikastiketta

**

Aurajuustoa,

mustikkayllätys

**

Uuniomena-juustokakkua, omena-Calvadoskastiketta

ja

Kardemummalla maustettua kermavaahtoa

*

Kahvi

Oppikokin keittiön maksamakkaraa
Mustakeittoa
Paistettua hanhenrintaa, perunakuorukoita, haudutettua punakaalia, omenalohkoja, luumuja ja Portviinikastiketta
Aurajuustoa, mustikkayllätys
Uuniomena-juustokakkua, omena-Calvadoskastiketta

 

 

 

Rapujuhlat Albassa 15.9.2017

Istuimme juhlallisesti pitkässä pöydässä lasiseinien ympäröimänä. Lyhdyt ja kynttilät oli sytytetty ja pöytään oli nostettu kesäkauden huippuantimet, ravut. Hetkessä oli jotain erityistä, erilaista, jotain joka saa kaiken muun tuntumaan turhalta.

Lotta esitteli herkullisen rapujuhlamenun ja pääherkkujen lisäksi nautimme talon erinomaisia ruoka-annoksia, joissa maku esittäytyi pääosassa. Arvoisa vuosien takainen voutimme Erkki osoitti kiitokset ravintolalle illan maistuvista tarjoiluista. Saimme nauttia ammattitaidosta, vieraanvaraisuudesta ja jaloista juomista. Kilpi on lupaus korkeasta laadusta!

Kaiken kaikkiaan vietimme rennon hauskan illan ja liekö se ollut tunnelma, joka vapautti meidät laulamaan iloisesti ja hyvinkin moniäänisesti.

Rapujuhlat, ihana tapa kokoontua yhteen ystävien kesken. Kiitos kaikille!

Sari vouti

_______________________________________________________________________________

Marskin Merkeissä suurkapituli

 

Karjalan voutikunta isännöi Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuonna suurkapitulin Kotkan ja Haminan kaupungeissa.

 

Dinner Amical nautittiin Kotkan Merikeskus Vellamossa. Installointi oli RUK:n maneesissa ja arvokas Grand Dinner Hamina Bastionissa. On todettava, että järjestelyt olivat onnistuneet ja tilaisuus juhlallinen. Tästä lämpimät kiitokset järjestäjille.

 

Kapituli täyttyi ilmoittautumisen osalta kovin nopeasti, eikä meidän voutikunnasta ehtinyt mukaan, kuin viisi henkilöä.

 

Ensi vuonna 17.-19.8.2018 Jyväskylässä on ”Kiss of Fire” tulella, savulla ja rakkaudella suurkapituli. Nyt on hyvä valmistautua ennakkoon, että kalenterista löytyy tuolloin aikaa yhteiselle harrastukselle. Erityisesti henkilöt, jotka ovat käytyjä vailla, teillä on oiva tilaisuus saada arvokkaat käädyt tässä meidän omassa kapitulissa.

 

Valmistelut ovat aikataulussa, tilavaraukset on tehty ja meillä on kaikki onnistumisen edellytykset. Dinner Amical on Ravintola Priimuksessa, lounaat Jyväskylän kilpiravintoloissa ja installointi sekä Grand Dinner Jyväskylän Paviljongissa.

 

Suurkapituliin osallistuu n. 350 jäsentä. Osallistumalla järjestelyihin saa arvokasta tietoa ja hyötyä. Jos olet halukas osallistumaan tähän yhteiseen hankkeeseen, niin jätäthän yhteystietosi Seppo Valkeiselle.

 

Seuraava yhteinen tapahtuma on Ravintola Albassa perjantaina 15.9.2017 klo 18.30.

 

Tervetuloa nauttimaan ravuista!

 

Sari vouti

SYÖDÄÄN YHDESSÄ 26. 08. 2017 

 

Onnistunut tapahtuma, kiitos tukijoiden, kannustajien, aktiivisten ja upean talkoohengen.

Luettavaksi, katsottavaksi ja kuunneltavaksi alla olevasta linkistä

http://aksa.fi/koiviston-kylajuhlissa-raikui-finlandia-tuoreen-tervan-tuoksussa/

https://www.youtube.com/watch?v=LNJ36eIHT-Y

 

Tv Martti

Rotissöörien kulinaarikalaasit Kirkkoniemen huvilalla 17.6.2017

 

Tässäpä isännän suurkiitosta Kulinaarikalaasien toteuttajistolle ja osallistujille.

Kirkkoniemen Kulinaarikalaasit onnistuivat erinomaisesti niin ruokaherkkujen, sään kuin tunnelmankin suhteen. Katetuista 44 istumapaikasta jäi vain yksi jäi hyödyntämättä, joten hyvin riitti huvilan kapasiteetti niin tuolien kuin serviisinkin suhteen.

   Suuri kiitos pääruoan taikoneelle iskuryhmälle Harrylle, Annelle, Kirsille ja Lauralle sekä tietenkin etukäteisvalmisteluihin osallistuneelle Martille. Oskarin leike oli taivaallisen herkullista, ynnä suloisen parsan, hummerin ja choron-kastikkeen kanssa. Eipä tosin moitittu huvilan tuottamaa alkupalakalapöytää eikä oikein vohveloitakaan jäätelön kera saati kellarin puteleita eikä semminkinkään loisteliaiden menupainatteiden tyylikästä ulkoasua.

   Sari voutimme suopeassa johdattelussa soljunut sybariittinen festiviteetti jätti mieluisan piirron kaikkien osanottajien makumuistoihin.

   Joku tuntematon rotissööri jätti huvilaan jälkeensä digitaalisen valokuvauskoneensa, jonka saa periä isäntäväeltä.

 

    Kirkkoniemen huvilan pariskunta saa täten toivottaa paisteista kesää, jossa ei olisi pulaa paisteista 

 

Ritarikapituli 22.4.2017

Paistinkääntäjien Helsingin voutikunnan tämän vuoden tapahtuma, Ritarikapituli järjestettiin kansainvälisenä kilpipäivänä lauantaina 22.4.2017 kilpiravintola Sipulin talvipuutarhassa.

Chaîne de Rôtisseurs-järjestön OMGD:n jäseneksi vihittiin installoinnin yhteydessä Chevalier Leif Förnäs ja Chevalier Arto Nurmela. He saivat käätyihinsä OMGD:n tunnuksena kullanvärisen tastevinin.

Grillikausi avattiin 6.5.2017


Keski-Suomen Keittiömestarit sekä Paistinkääntäjät yhdessä Vesilinnan kanssa toteuttivat grillikauden avajaiset lauantaina 6.5.2017 lounaan merkeissä klo 12-15. Tarjolla oli grillaavia keittiömestareita, vinkkejä
kotigrillaajalle sekä herkullinen grillibuffet 25 euron hintaan.

Worl Chaine Day, Jyväskylä 22.4

 

Rotissoorit, Ravintola Figaro

Iltamme ravintola Figarossa oli erittäin onnistunut ja tyylikäs. Ravintolan sanomaa mukaillen, viihtyisä ilmapiiri rakentuu ystävällisestä ja ammattitaitoisesti palvelevasta henkilökunnasta, hyvästä ruoasta ja useasti palkitusta, laajasta viinivalikoimasta. 

Kokit onnistuivat täysin, ruoka oli herkullista ja annokset vietteleviä. Nautimme yhdessä syömisestä ja laadukkaasta ruoasta. Ruoan ja viinin harmoninen liitto toi mielihyvää ja teki illastamme iloisen puheliaan. Kun tähän vielä lisätään aktiiviset  ystävät ympärille, niin tätä rotissööriys on parhaimmillaan.

Iltaa edelsi vuosikokous, jonka puheenjohtajana toimi ansiokkaasti Chevalier Olli Laurila.

Kiitos kaikille!

 

Ravintola Peurankello, Peurunka 23.3  Suomi Menu Rotisseurs

 

Ilta alkoi vanhaa perinnettä myötäillen, elikkä kuohujuomaa siemaillen kevätryöppyjen äärellä. Tämän viehkeän hetken jälkeen tuntui Peurungan lämpö suloiselta.

 

Taitavin käsin toteutettu Suomi menu oli vertaansa vailla ja nautimme suurin määrin siitä kaikesta, mitä eteemme kannettiin. Makua ja näköä ei keittiö ollut säästellyt eikä viinikellarin tarjontakaan pettänyt meitä. Olisimmepa voineet jakaa tuon ilon kaikki yhdessä.

 

Sari vouti

Menu Suomi 100, Ravintola Vesilinna 21.2

Eurooppalaisen keittiötiimin aikaansaannos tarjosi ravintolan oman mallin mukaisesti aitoja makuja aidoille ihmisille. Mestarit olivat valmistaneet maukasta, puhdasta lähiruokaa josta iloitsimme. Ruoka oli konstailematonta ja maistuvaa. Chef Helmut kertoi aterian yhteydessä meille leivän merkityksestä. Mielestäni ihminen ei elä ainoastaan leivästä, onnellisimmat hetket vietetään ystävien seurassa. On ensiluokkaista illallistaa seurassa, missä ruokaa osataan arvostaa.

Sari-vouti

*****

Juuston ja viinien yhteensopivuutta päästiin testaamaan 21.2.2017 Vesilinna ravintolassa, missä järjestettiin viini ja juusto tasting, Tilaisuuteen  oli kutsuttu jäseniä Jyväskylän Paistinkääntäjistä, Viiniseura Munskänkarnasta ja Juustoseurasta. Tastingiin osallistui 22 hlö, joista paistinkääntäjiä oli 10 hlö.

Illan viinit ja juustot oli valinnut Pirjo Oksanen ja Helmut Rauniaho.

Illan aluksi Vice-Echanson  Olli Kokkonen kertoi juustojen ominaisuuksista ja viinin ja juustojen yhteisvaikutuksesta. Maistelu suoritettiin kahdessa erässä jossa kummassakin oli kolme eri viiniä ja kolme eri juustoa. Aluksi maistoimme ensimmäistä viiniä, jonka jälkeen testasimme kunkin kolmen juuston sopivuutta ja yhteisvaikutusta ko. viinin kanssa. Näin jatkettiin toisen ja kolmannen viinin kanssa. Kunkin viinin jälkeen keskustelimme kokemuksista ja mielipiteistä juuston ja viinin sopivuudesta keskenään. Luonnollisesti mielipiteet poikkesivat toisistaan, sillä kukin maistaa omalla suullaan eri lailla. Yleensä on niin, että viini parantaa tai korostaa juuston hyviä ominaisuuksia silloin kun ne ovat happamuudeltaan ja mausteisuudeltaan tasapainossa.  Toisessa erässä maisteltiin vastaavasti kolme muuta viiniä ja juustoa.

Ensimmäisen erän viinit olivat Pinot Noir Rose 2014, Mosel Qba, S.A. Prüm; Wehlener Sonnenuhr Devon 2009, Riesling, Mosel , S.A Prüm  ja Erdener Treppchen 2010 Riesling Auslese , Mosel ,S.A Prüm. Juustot vastaavasti President Brie, ; Chevre Soignon ja Roquefort.

Toisen erän viinit olivat Pinot Blanc 2003 Nr 1, Mosel Qba, S.A. Prüm; Villa Martis Lanche Rosso DOC Piemonte, Marchesi di Gresy  ja Apelido Tinto 2015, Miguel Louro.

Juustot vastaavasti Juustoportti brandy, pähkinäjuusto,; Old Amsterdam Gouda  ja Appenzeller .

 

Maistelun jälkeen jatkettiin iltaa herkullisella  neljän ruokalajin illallisella

 

Terveisin Olli !

Rotissöörien Blini-illallinen Ravintola Priimuksessa 26.1.2017

 

Vuoden ensimmäinen jäsentapahtuma järjestettiin Priimuksessa blinikurssin ja illallisen merkeissä. Kurssilla osallistujia oli reilu tusina ja vetäjinä toimivat Laura Veijonen ja Riitta Palho.

Blinitaikina oli tehty valmiiksi, joten keskityimme lisukkeiden valmisteluun ja blinien paistamiseen. Paistamiseen käytettiin uskomattomalta kuulostava määrä voita, 7 kg eli 14 pakettia! Sipulien silppuamiseen saimme erinomaisen opastuksen Valtteri Paltamaalta, joka osallistuu kuluvana vuonna Taitajakisan ravintolakokkisarjaan.

Illalliselle osallistui yli 20 herkkusuuta, joille tarjottiin alkuruokana kermaista maa-artisokkakeittoa. Pääruokana oli kurssilaisten valmistamia blinejä runsaine lisukkeineen, mätejäkin oli kolmea lajia, muikun-, siian- ja kirjolohenmätiä. Makeana päätöksenä oli herkullista Omena-passion Pavlovaa.

Useimmat nauttivat myös blineille sovitetun viinipaketin, jossa oli mukana myös Alkon Suomi 100-vuotta valikoimaan kuuluva Gustav Tillivodka Lignell&Piispaselta.

Tarjoilusta vastasivat varsinaiset mestarit, Eveliina Paananen ja Kätlyn Graudin. Eveliina saavutti toisen sijan Göteborgissa vuonna 2016 järjestetyssä EuroSkills-kilpailussa, ja Kätlyn myös toisen sijan WorldSkills taitajakilpailussa.

Tilaisuus oli onnistunut aloitus alkaneelle Rotissöörivuodelle!

 

Ilkka Närhi

Vice-Chargé de Missions