Rapuillallinen Lutakon Leidissä 18.9.2015

Poikkeuksellisen harmaan ja voimakkaan tuulisen päivän iltana menimme Lutakon Leidiin nauttimaan ravuista. Isäntäpari oli ovella meitä vastassa, eikä päivän harmaudesta ollut enää tietoakaan.

Meille oli katettu komea rapupöytä ja viehättävää oli, että jokainen pöydässä istuva näki toisensa. Aivan tilaisuuden alkuun Seppo Sneck piti esityksen ravuista ja laajensi samalla tietämystämme illan herkuista. Pidimme kovasti kuulemastamme, kiitos Seppo. Pidimme myös kovasti komeista ja maistuvista ravuista, sekä moniäänisesti laulamisesta.

Rapuvatien tyhjennyttyä meille tarjoiltiin kuhaa talon oman herukkakastikkeen kera ja illallisen päätteeksi  pyöräyttelimme makeita mansikoita suklaaputouksen alla. Hieno kokonaisuus ja tuli tunne, että olimme toivottuja vieraita ja meistä pidettiin hyvää huolta. Kiitos Marja-Liisa ja Heikki Tikkala.

Lahden Suurkapituli 21.- 23. 8. 2015
 

Saimme viettää harvinaisen kesäisen viikonlopun helteen helliessä juhlavieraita päivin öin. Paistinkääntäjien suurkapituli oli tuonut Lahteen lähes neljäsataa gastronomian harrastajaa ja ammattilaista. Kapitulin alku oli pyhitetty kastikeseminaarille ja sen yhteydessä oleville ”soositorin” herkkumarkkinoille.

Seminaarissa alkuruokakastikkeista luennoi Vanajanlinnan keittiömestari Mika Jokela ja Hirvihaaran kartanon keittiömestari jälkiruokakastikkeista. Opetusneuvos Martti Lehtinen puolestaan antoi omassa esityksessään ”hyväntahtoisia neuvoja soosin keittäjille ja herkkusuille, jotka elävät syödäkseen”.

Perjantain Dinner Amical paikaksi oli valittu onnistuneesti ja ansaitusti Lahden Seurahuone, jonka alkupalapöytä, pääruoat, jälkiruoat ja laadukkaat viinit tarjosivat ikimuistoisen makujen illan.

Lauantain lounaat Ravintola Casseli’ssa, Lahden Seurahuoneella, Ravintola Roux’issa ja Mukkulan Kartanossa ansaitsivat kiitosta mauista ja palveluista.

Meitä Jyväskylän voutikunnan jäseniä osallistui viidentoista joukko Voutimme Bailli de Jyväskylä Sari Harvia-Jyllinmaan johdolla. Installointi Lahden Sibeliustalon pääsalissa oli juhlava. Installoitavia oli lähes kahdeksankymmentä. Jyväskylän voutikunnan jäsenistä yksi oli uutena jäsenenä Cevalier Mika Lankinen ja arvonvaihdon johdosta Maître Rôtisseur Honoraire Officier Commandeur Harry Lilienkampf, Vice-Ecahson Olavi Kokkonen, Vice-Chargé de Missions Ilkka Närhi, Chef de Table Päivi Pitkänen.

Installoinnin jälkeen nautimme samppanjaa, ankanmaksamoussea viikuna briossilla ja lohta avokadolla

Grand Dinner oli katettu näyttävästi Sibeliustalon Metsähalliin. Suun huvi eli Amuse Buche, Hollolan Hirvi Kivisahdin siivittämänä tuntikausia kestävän makumatkan seitsemän ruokalajin ja viinien maailmaan. Hyvä akustiikka takasi miellyttävän seurustelun ja ilta huipentui auringon laskiessa Vesijärven horisonttiin.

Lahden Suurkapituli keskittyi kastikkeisiin. Se oli tunnelmiltaan ja kaikilta muiltakin osin onnistunut järjestelyissään. Jyväskylän voutikunta haluaa vielä tässä yhteydessä kiittää Lahden Vouti Arja Hornborgia toimijoineen sekä kaikkia ravintoloita, jotka oli valittu palvelemaan ja tuottamaan eläymyksiä harrastajille ja ammattilaisille.

Puhemiehistössä erovuorisina jatkavat Juha Ojamo, Martti Lehtinen. Jaakko Gävert luopui sihteerin tehtävistä 15 vuotta ansiokkaasti palvelleena. Juha Ojamo hoitaa jatkossa sihteerin tehtäviä. Vuosikokous valitsi Turun voutineuvostosta Tomi Ahon puhemiesneuvostoon. Onnea Tomille uudessa tehtävässään.

Kapituliin toi kansainvälistä väriä järjestön Varapresidentti Marie Jones.

 

Jyväskylän voutikuntaa edustivat Lahden Suurkapitulissa 2015

Sari ja Matti Harvia-Jyllinmaa

Mika ja Tiina Lankinen

Harry ja Marja- Leena Lilienkampf

Olavi ja Sirkka Kokkonen

Ilkka Närhi

Päivi Pitkänen

Marjatta ja Heikki Puolakka

Kirsi Nurmi

Anna-Maija Lievonen

Martti Ja Mirja Lehtinen

Fredriksonin kesäresidenssillä 13.6.2015

 

Tällä kertaa meidät oli kutsuttu Kristiina ja Erkki Fredriksonin huvilalle Laukaan Tarvaalaan viettämään kevätkauden viimeistä Rotissööri-tapahtumaa. Siellä meitä odotti unohtumattomat puitteet ja menu. Kupliva kuohuviini ja ukkosen jyrinä nostatti tapaamisen tunnelman välittömästi korkeuksiin ja se täydentyi Esa-Velin herkän huiluesityksen myötä.


 

Menu

 

Kessäytettyjä muikkuja, hunnutettua lohta, haukiterriiniä, lämmintä silliä, uunissa valmistettuja suolaan upotettuja perunoita.
 

Tournedos Rossiini, viimeistelty hanhenmaksapasteijalla ja tryffeliöljyllä, madeirakastiketta, kateenkorvaa, lehtipinaattia, vihersalaattia.

Raparperikiisseliä ja suopursujäähdykettä.
 

Kahvi Avec


 

Illallinen oli kokonaisuudessaan voutikunnan harrastajien Erkin ja Kristiinan sekä ammattilaisten Harryn ja Martin loihtima. Onnistuneesta juomavalikoimasta vastasi Olli.

Tällaisia makunautintoja ei ravintoloidemme ruokalistoilta löydy.

Illan isäntä huolehti vieraistaan isännän ottein ja viihdyimme erinomaisesti. Hyviin tapoihin kuitenkin kuuluu, että vieraat poistuvat, kun kynttilät sytytetään. Näin näissäkin juhlissa.

Kiitos kaikille onnistuneesta illasta ja erityisesti illan annista vastanneille.

Vuoden ensimmäinen puolikas on nyt takanapäin ja on aika siirtyä ottamaan kesää vastaan. Kiitokset voutineuvostolle hyvästä työstä. Iltojen tummentuessa kokoonnumme taas yhteen herkuttelemaan. Syksyn ensimmäinen jäsentapahtuma on 18. syyskuuta

Ravintola Priimuksessa, teemana ravut.


 

Toivotan teille oikein hyvää kesää,

Sari-vouti

Rotissöörit, Kapeenkoski, Äänekoski 23.5.2015

Luonnonkauneutta täynnä oleva Kapeenkoski näyttäytyi lauantaina kirkkaan aurinkoisena, mutta voimallisen tuulisena. Astelimme koskenrannan vehreän kosteahkoja polkuja ja kuuntelimme emeritus-opettaja Urpo Sparf'in mielenkiintoista tarinoinointia paikan muinaisajoista.

Kunnioitimme retkellä myös perinteitä, sillä nautimme ensimmäisen voutimme meille tuoman perinteen mukaisesti "kuohuvan äärellä kuohuvaista".

Kapeenkievarin lounaspöytään oli katettu maittavaa kotiruokaa, jonka kruunasi ehdottomasti ohukaiset mansikkahillolla ja kermavaahdolla. Erittäin maistuvaista.

Vatsat pulleina lähdimme vielä uudemman kerran ulkosalle ja jopa joukon huimapäisimmät sulloutuivat veneeseen suunnaten sen nokan kohti kosken kuohuja. Kohtuullisen odottelun jälkeen rannalle jääneet omaiset näkivät vaahtoavassa koskessa nopean vilauksen yhdeksikön veneestä. Kuohujen ja pärskeiden saattelema iloinen joukko rantautui tyylikkäästi alajuoksulle ja niin pääsimme yhdessä paluumatkalle kohti Jyväskylää. Päivä oli erilainen - retki ikimuistoinen.

Lämpimät kiitokset saavat Urpo Sparf sekä Kievarin Seija ja Aimo Herneaho henkilökuntineen. Paljon kiitoksia myös Mirja ja Martti Lehtinen, piditte meidät polulla.

Bailli Sari

Kuuntelimme emeritus-opettaja Urpo Sparf'in mielenkiintoista tarinoinointia paikan muinaisajoista.


Jyväskylän Paistinkääntäjät ry

Yhdisyksen 2. perustava kokous pidettiin 12.5.2015 Ravintola Vesilinna.

Läsnä kymmenen jäsentä

Olli Ingervo, Erkki Fredrikson, Seppo Valkeinen, Sari Harvia-Jyllinmaa, Harry Lilienkampf, Ilkka Närhi, Saara Kotamäki, Martti Lehtinen, Olavi Kokkonen ja Seppo Lauritsalo

Suklaaakkua, valkoparsajäähdykettä ja vanilija-valkosuklaaprasannuppu

 

Rotissöörit, Ravintola Alba 23.4.2015

 

Vietimme erinomaisen Rotissööri-illan huhtikuussa Ravintola Albassa. Ilta alkoi tastingin merkeissä ja asiantuntijaharrasajamme tapasivat sekä toisensa, että arvoisan Vice Echanson Olli Kokkosen johdolla tutuksi tulleen viiniasiantuntija Jukka Kumlingin. Asiaan vihkiytyneet pääsivät tutustumaan iltaa ilahduttaviin juomiin jo siinä vaiheessa, kun kanssasisaret kuten myös veljet viimeistelivät itseään tulevaan parsantäytteiseen iltaan.

Alban väki oli valmistanut keväistä parsaa nautinnollisesta alkupalasta runsaaseen pääruokaan ja parsaa tarjoiltiin vielä loppuhuipennuksessakin. Maistelimme mm. valkosuklaakuorrutettuja parsannuppuja herkkien, myöhäisillasta tunnistamiemme "punavuokkojen" kera. Kumlingin vivahteikkaat viinivalinnat sekä miellyttivät makuhermojamme, että saivat meidät ilahduttavan puheliaiksi. Ilta oli makuisa, miellyttävä ja viihtyisä. Kiitos meille ja erityisesti Ravintola Alban henkilökunnalle jälleen kerran miellyttävästä palvelusta, erinomaisesta ammattitaidosta ja taitavasta kädentyöstä.

Bailli Sari

Talon yllätys. Parsakeittoa ja sitruunamarinoitua kukkakaalia
Kylmäsavulohta ja -kuhaa, vihreää parsaa ja hollaindaisekastiketta
Karitsanpaistia, hiillostettua parsanvartta,bataattipyreetä, karamellistoitua valkosipulia ja timjamikastiketta

Rotissöörit, Yllätysmenu yllätyspaikassa 21.3.2015

 

Arvokas joukko Rotissöörejä puolisoineen matkasi utelain mielin kohti tuntematonta. Bussimatkaa varten oli eväskoriin pakattu parmankinkkua ja verkkomelonia, macaron-pikkuleivoksia, mansikoita, sekä samppanjaa.

Bussimatkalla yhteistyö toimi Chevalier Osaran ja Sneckin avustuksella mennen tullen erittäin ammattimaisen taidokaasti. Jokainen meistä haluaa vielä kerran osoittaa suuret kiitokset miellyttävästä huolenpidosta herroille.

Ensimmäinen pysähdys oli Mäntän Klubilla, jossa talon emäntä Iiris Mäkinen tarjosi meille pienet suolaiset kuohuvan kera. Tapasimme Klubilla myös Tampereen Paistinkääntäjät, jotka olivat samaisella yllätysmatkalla.

Klubilta jatkoimme matkaa kohti Paviljonkia. Serlachius museoiden helmien ihastelukierroksen jälkeen meitä odotti aulassa amuset kuohujuoman kera.

Tovin seurusteltuamme siirryimme Ravintola Göstaan nauttimaan makoisan yllätysmenun. Tarjolla oli muikkua savustettuna, marinoituna, sekä mätinä. Pääruokana tarjoiltiin timjamihunajalla glaserattua ankanrintaa ja tummaa vadelmakastiketta.

Kotimatkalle pääsimme illan tummuessa ja nautimme vielä paluumatkallammekin laseistamme kuohujuomaa.

Bailli Sari

llallispöydän silmänruoka
Muikkua savustettuna, marinoituna sekä mätinä ja maa-artisokkaa
Timjamihunajalla glaseerattua ankanrintaa ja tummaa vadelmakastiketta

 

Laskiaistiistain perinteitä vaalittiin Vesilinnan ”Laskiaisjuhlissa” 17.2.
 

Ravintoloitsija Pirjo Oksanen-Prüm  henkilökuntineen oli valmistanut meille Laskiaisen perinteitä vaalivan ja

samalla huikaisevan illan korkealla Jyväskylän harjun illassa.

Ilta alkoi vapaamuotoisella kuohuviinitastingillä Pirjon ammattitaitoisella opastuksella. Testattavana oli

kuohuviinejä ja shampanjaa, juomaa oli neljää eri lajia, runsaslukuiselle testijoukolle.  Kuohuvien maistelun

jälkeen meitä odotti seuraavana  kauniisti katetut Vesilinnan pöydät.

 

Laskiaistiistain Menu

Aloitimme keittiön tervehdyksellä joka sisälsi paahdetulla leipäsiivulla savusiikatahdasta
Crème Ninon
+ keiton garnityyrit ja lisäksi vaahdotettua voita ja terveleipää
Laskiaisvanukas ( Laskiaispulla ) ja kermavaahtoa

 

 

Palan painikkeena saimme nauttia Jägermeister alkusnapsin ja edelleen Gosset Brut Excellance samppanjan ja Spumante Chardonnay Brut Cascina Cuccon.

”Pääruokana” teeman mukaisesti Laskiaistiistain hernekeittoa eli Crème Ninon oli kuohkeaakin kuohkeampi, hienostuneen makuinen hernesosekeitto kaikkine lisäkkeineen.  Nautinto hiveli kaikkia
makuaistimuksia ja samalla herätti keskustelun keiton valmistuksen mutkattomuudesta, ”herneitä ja shampanjaa”.

Laskiaistiistai perinteelle saimme jatkona herkullisen Laskiaisvanukkaan kermavaahdon kera. Herkullinen  vanukas sisälsi perinteisen ”laskiaispullan” vanukkaan muodossa sisältäen perinteiden mukaiset elementit mantelimassaa myöten.

Kuohuvat juomat ja ystävällinen, ammattimainen palvelu täydensivät herkullisen ruokien makua ja eriomaista hinta laatusuhdetta.

Jälleen voidaan todeta, että saimme nauttia Vesilinnan  takuuvarmaa hyvää ja elämyksellistä, teeman mukaista ruokaa!

Muutamalla sanalla Suomalaisesta laskiaisperinteestä

Perinteisiä laskiaisruokia oli liharokka. Rasvarieska oli ohrajauhoista tehtyä leipää, jota oli höystetty sianihralla. Liharokka oli keitetty herneistä ja rukiinjyvistä ja höystetty siansorkilla tai sian päällä. Keittoa kutsuttiin myös sorkkarokaksi.

Ruokaan liitettiin myös uskomuksia.  Ruoan piti olla ennen kaikkea rasvaista. Mitä enemmän rasva kiilteli suupielissä, sitä paremmin lypsivät lehmät ja siat lihoivat. Eikä rasvaa saanut pyyhkiä sormista pois, vaan sen piti antaa kulua itsekseen. Tämä takasi hyvän viikatteen käsittelykyvyn. Sormennuolija sen sijaan sai sirpeistä haavoja. Kun ruokien annettiin olla pöydässä koko päivän, se takasi runsauden koko vuodeksi.

Useat Suomen laskiaisperinteistä ovat luultavasti perinteisestä juhlasta, jolloin naiset lopettivat pellavien ja villojen käsittelyn ja kehräämisen langoiksi. Laskiaisperinteitä ovat mäenlaskun ja napakelkkojen tapaiset ilot.  Laskiaista ei ole vuosikymmeniin yhdistetty pellavankasvuun, vaan siinä hyvästellään pimein talvi ja aletaan odottaa kevättä. Laskiaisen perinneruokiin kuuluvat hernekeiton lisäksi laskiaispullat.

Laskiaispulla on pulla, joka on täytetty kermavaahdolla ja mantelimassalla. Alkuperäisen(1800) reseptin mukaan täytteenä on mantelimassaa ja kermavaahtoa, mutta Suomeen levittyään 50- ja 60-luvulla mantelimassa on korvattu usein hillolla mantelimassan vaikean saatavuuden ja korkean hinnan vuoksi.

Laskiaispullan kotimaassa eli Ruotsissa (semla) täytteenä on aina mantelimassaa, mutta hilloversioita löydetään usein myös Norjasta, Tanskasta ja Virossa (vastlakukkel )Suomen lisäksi.

Laskiaispulla on perinneleivonnainen ja sitä syödään laskiaisena. Suomessa laskiaispulla nautitaan myös maidon kanssa.

 


 

24.1.2015 Brunssi, blinit ja shampanja, Ravintola Figaro

Vuosi 2015 alkoi herkullisesti Figaro Winebistron Blini- ja samppanjabrunssilla lauantaina 24.1. Tarjolla oli vaikuttava määrä erilaisia mätejä, graavilohitartaria, suolakurkkua, smetanaa ja voisulaa. Blinit olivat suuria ja kuohkeita, ja uusia tuli tarjolle kuumina sitä mukaa kuin edelliset hupenivat. Jälkiruoka ja kahvi täydensivät brunssin.

Samppanjavalikoima oli runsas, ja jokainen löysi varmasti oman suosikkinsa. Ilahduttavaa oli, että samppanjoita sai lasettain.

Tästä tilaisuudesta ei kukaan taatusti lähtenyt nälkäisenä! Paikalla oli 31 herkkusuuta.

 

Kirjoittaja; Ilkka Närhi, Vice-Chargé de Missions

 

 

 


 

Viiniaiheinen koulutustilaisuus järjestettiin  Figaron Winebistrossa 12.1.2015.

Koulutukseen osallistui 14 jäsentä. Vice-Echanson Olli Kokkosen pitämässä tilaisuudessa käytiin läpi perusasioita viinin historiasta, viljelystä , valmistuksesta ja rakenteesta . Perehdyttiin kolmeen kansainvälisesti yleiseen valkoviini- ja punaviinirypäleeseen ja maisteltiin ja arvioittiin ko. rypäleestä valmistettua viiniä. Lopuksi perehdyttiin vielä maistamisen perusteisiin ja viinin ja ruoan yhteisvaikutukseen .