Putinin samppanja onkin kuohuviiniä

Pekka Kauppinen

Putinin päätös:

Aito sampanja onkin vain kuohuviiniä!

Venäjän presidentin ja hänen hallintonsa päätökset ovat todella ihmeellisiä.  Niitä olemme usein länsimaissa ihmetelleet.

Viimeisin ihmetyksen aihe liittyy kuohuviin juomiin. Yli 120 valtiota maailmassa on hyväksynyt, että vain Ranskan Sampanjan rajatulla alueella (32.000ha) valmistetuilla kuohuvilla juomilla on oikeus käyttää sampanja-nimitystä.  

Nyt Putin on päättänyt, että kaikki Sampanjasta tulevat juomat ovatkin kuohuviiniä. 

 Tämä päätös sisältää myös, että vain Venäjällä valmistetut kuohuviinit ovat oikeutettuja sampanja-nimitykseen.  

Jos tieto olisi päästetty maailmalle aprillipäivän aikana, olisi se edes jollakin tavalla ymmärretty. 

Nyt sitten Sampanjan tuottajat (15.000 viljelijää) ovat ihmeissään.  Jos aikoo päästä suuren Venäjän kasvaville markkinoille, pitää etiketeissä lukea vain kuohuviini.  Kestääkö sampanjan tuottajien kantti?

Täällä Ranskassa on tietenkin nostettu asiasta suuri kohu. Kyse on niin suuresta liiketoimesta, ettei sitä Ranskassa hyväksytä pelkällä olankohotuksella.  Mielenkiintoista nähdä, mikä on ranskalaisten vastaisku.

Venäläiset tsaarit ja rikkaat ovat aina olleet persoja sampanjalle ja siksi vienti on ollut suurta.  Perinteinen venäläinen Sampanskoje-kuohuviini ei heistä maistu aidolta sampanjalta, eikä niin elämäntyyliin sopivalta.

Jos ollaan rehellisiä, ovat useat Sampanjan alueella tuotetut juomat heikompilaatuisia, kun monilla maailman viinialueilla tehdyt hyvät kuohuviinit.  Sen kyllä ranskalaiset ymmärtävät itsekin.  Pullon sampanjaa saa marketeista vajaalla kahdellakympillä.  Kävin tänään katsomassa Chamonixin laatuviinikaupasta sampanjatarjontaa.  Hintoja voi seurata myös Alkon sivuilta.   Kyllähän hyvistä ja ennen kaikkea arvostetuista sampanjoista joutuu maksamaan satoja euroja, jopa tuhansia euroja ikääntyneistä.

Kuohuviinien arvostus maailmalla on nyt trendikästä.  Siksi monet viinimailman tuottajat, joilla siihen on varaa, tekevät sampanjan kaltaisia viinejä, ns. sampanjamenetelmällä.  Hyvän sampanjan tekeminen maksaa, eikä siihen ole kaikilla varaa. Sen valmistus on myös taitolaji.  Sadonkorjuun jälkeen kestää useita vuosia, ennen kuin  tuote laitetan myyntiin. Isot sampanjatalot haluavat, että heidän perussampanjansa maistuu aina samanlaiselta.  Silloin tarvitaan taitoa sekoitta erilaisia vuosikertoja ja eri palstoilta saatuja viinejä.  Maineikas talo haluaa, että viini tunnetaan tietystä mausta, talon stylestä.

Moet Chandon kertoo, että sekoituksen tekevät erikoisammattilaiset, joskus jopa lähes sadasta erilaisesta komponentista.  Pienillä tuottajilla ei ole siihen varaa.  Tuote pitää saada nopeasti markkinoille, ilman vuosikausia kestävää kellarointia.

Vuosikerta- ja muiden sampanjoiden kohdalla hyväksytään, että satovuodet voivat maistua erilaisilta. 

Esimerkiksi Mumm Cordon Rougen valmistukseen käytetään joskus jopa 77 erilaista viiniä, joista 20% on ns. reserve-viinejä (edellisiltä vuosilta varastoituja).

Sitten on niin kunnianhimoisia tuottajia, jotka tekevät juomaa vain hyvinä vuosina.  Yksi tällainen viinitalo on Salon, joka viime vuosisadalla teki viiniä vain 60 vuonna.  Huonon satovuoden rypäleet myydään toisaalle, tai annetaan esim. naapurin aidan takana olevalle ja omistajan ylläpitämälle viinitalolle.

Oman talon mainetta voidaan varjella myös tällä tavalla, jos siihen on varaa.  No, Salonia ei saa ostetuksi halvalla, silloin kun sitä on myynnissä!

KUOLEMATOMIA AJATUKSIA

Useat maailman kuuluisuudet ovat maininneet kuolemattomia ajatuksia sampanjasta esim:

Sir Winston Churchill: Juon sampanjaa aina, kun se on ilmaista ja kylmää.

Viinitalo Lansonin omistaja: Valmistan sampanjaa itselleni.  Se mikä jää yli, myyn.

Mark Twain: Kaikki liika on pahasta, mutta liika sampanja on juuri sopivasti

Kirjailija Oscar Wilde: Ihminen potee mielikuvituksen puutetta, jos hän ei keksi hyvää syytä juoda sampanjaa. 

Kirjailija Balzac: Suuret rakkaustarinat alkavat sampanjalla ja päättyvät yrttiteehen.

Napoleon Bonaparte: Voiton hetkellä olen ansainnut sampanjaa ja tappion hetkellä kaipaan sitä.

Mikä on tällä hetkellä sinun suosikkisi näistä lainauksista?

Lopuksi pieni tietoisku:

Isojen talojen maanalaisissa kellareissa ( esim. Mumm) saattaa olla jopa 20 km kellaroituina 25 miljoonaa pulloa viinejä, jotka minimissään tulee olla siellä  vähintäin 15 kk, usein paljon kauemmin.

Muutamia muita isoja taloja : Veuve Clicquot, Moet Chandon, Bollinger  ja Taittinger, jonka suvulla on siteitä Suomeenkin .  Itse pidän joidenkin pienten sampanjatuottajien  viineistä, jotka ovat edullisia ja lisäksi erittäin maukkaita.

Sampanjan valmistuksessa saa käyttää korkeintaan kolmea rypälelajiketta (Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier).

Monet kuuluisat viinitalot ovat suurten, monikansallisten yhtiöiden omistuksessa.  Myös kiinalaiset  ja Japanilaiset omistavat joitakin viinitaloja Sampanjan alueella.

Sampanjan tuotantoalue on hyvin rajattu.  Rajaojan toisella puolellakin osataan tehdä hyviä viinejä, mutta ne ovat vain kuohuviinejä.  Alueen laajentamisesta on keskusteltu, mutta se on jäänyt vain puheeksi.

Lopuksi pieni vihje:

Jos pidät sampanjasta, kannattaa tutustua tarkemmin aiheeseen: (esim. Wikipedia, Jukka Sinivirran kirjoittamat monet viinikirjat jne.)  Tieto ei nyt tässä tapauksessa lisää tuskaa, vaan sampanjan arvostusta!

Nautinnollisia hetkiä hyvän ruoan ja juomien kera!

Pekka Kauppinen