Koronakokkausta

Juha Pöllänen                                   Huhtikuu 2020

Tätä kirjoittaessa hallitus on juuri päättänyt sulkea ravintolat toukokuun loppuun asti. Vaikea ja varmasti perusteltu päätös tulee merkitsemään todella haastavia aikoja monelle ravintola- ja kahvila-alan yritykselle. Aalto-yliopiston tutkijoiden (Vesa Puttonen, Valtteri Heikkala, Omar Khary: Case Korona, 26.3.2020 Aalto-yliopisto, Rahoituksen laitos) mukaan kolmessa kuukaudessa 70-80 prosenttia alan yrityksistä voi ajautua maksuvaikeuksiin liikevaihdon romahtamisen seurauksena. Raporttin mukaan 39-50 prosenttia yrityksistä voi ajautua maksuvaikeuksiin jo kuukaudessa ilman ulkopuolista tukea. Makailu- ja ravintolala työllistää yli 70.000 henkilöä ja alan yritykset joutuvat lomauttamaan useita kymmeniä tuhansia työntekijöitä koronaviruksen seurauksena, arvioi alaa edustava järjestö MaRa.

Kotikokkaajan ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan sen enempää kuin tavallisten kansalaisten näissä olosuhteissa. Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikkö julkaisi 25.3. saatavilla olevan tiedon elintarvikkeiden turvallisuuteen koronavirusepidemian aikana vaikuttavista tekijöistä. Sen mukaan mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, että elintarvikkeet olisivat merkittäviä viruksen leviämisessä.

Kaupanliiton mukaan elintarvikkeet eivät myöskään ole loppumassa, vaikka muutaman viikko sitten epävarmuus sai ihmiset hamstraamaan etenkin säilykkeitä, jauhoja ja kumma kyllä vessapaperia. Vessapaperin ymmärtäisi, jos koronavirus aiheuttaisi ripulia, mutta niinhän ei ole. Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Tomi Lounemaa totesi viime viikolla Ylen Ykkösaamulssa, että ”vessapaperi ei Suomesta pyyhkimällä lopu”. Joissakin elntarvikeryhmissä voi esiintyä ajoittain hetkellisiä puutteita, mutta pulaa mistään tarvikkeista ole näkyvissä.

Vähittäiskauppaa on siirtymässä vauhdilla verkkoon. Koteihin tilataan kaupoista nyt ennätysmääriä ruokaa ja muita päivittäistavaroita samalla kun erikoiskaupan tuotteiden myynti putoaa jyrkästi. Kaupan liiton tuoreesta selvityksestä ilmenee myös, että epidemia saa kuluttajat tekemään epäterveellisempiä valintoja. ”Niin sanotun lohturuoan kysyntä näyttää olevan kasvussa USA:ssa, samoin erilaisten juomien. Kun elämä keskittyy entistä enemmän neljän seinän sisälle eikä tavata edes ystäviä ja sukulaisia, on helppo viettää aikaansa snacksejä napostellen”, tulkitsee Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Päivittäistavarakaupan pakattujen tuotteiden kysyntä on kasvanut Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa koronapandemian seurauksena. Säilykkeiden menekki on lisääntynyt samalla, kun tuoreiden vihannesten ja hedelmien myynti laskenut. Kuluttajat varovat ostamasta pakkaamattomia tuotteita tartunnan pelossa ja toisaalta hedelmien ja vihannesten pakkaamista valmiiksi muoviin pyritään välttämään. Pakattujen päivittäistavarakaupan tuotteiden myynti on kasvanut eniten Italiassa – lähes 11 % – ja Yhdysvalloissakin lähes kymmenen prosenttia, ilmenee Kaupanliiton raportista.

Kun karanteenielämä keskittyy paljon oman kodin sisälle, voi monella aika tulla pitkäksi. Somessa on runsaasti hyviä neuvoja meille kotikokkaajille, kuinka voimme hyödyntää lisääntyneet mahdollisuudet kotirintamalla. Lapsiperheelle kotikokkaaminen tarjoaa mainiota tekemistä myös lapsille. Tässä minusta oivia ideoita:

  • Opettele tekemään uusia ruokia. Ota muutamaksi päiväksi jokin teema, esim. kiinalaista, intialaista, vegaani, jne. Jos ei kotikirjastosta löydy sopivia ohjeita, netti on niitä täynnä.
  • Leivo ja opettele leipomaan uusia tuotteita. Useimmat leivonnaiset on helppoja pakastaa ja hyödyntää myöhemmin.
  • Käy läpi ruokakaappisi. Hyödynnä lähiaikoina vanhenevat tuotteet ja heitä vanhentuneet pois. Samalla voit siivota kaapit muutenkin.
  • Sulata pakastin valmiiksi kesän herkkuja odottelemaan. Hyödynnä pakastimen sisältöä päivittäisesä kokkauksessa.
  • Aloita pitämään ruokapäiväkirjaa. Vuosien päästä on hauska lukea mitä karanteeniaikana tuli tehtyä.
  • Käy läpi ja järjestä kotireseptisi. Jokaisella kotikokkaajalla on varmasti kansio tai laatikko täynnä omia, ystävien antamia tai lehdistä leikattuja ohjeita.

Iloista mieltä kaikille karanteenikokkaajille.