Voudin palsta

Maaliskuu 2020

Olen viimeaikoina tutustunut ja haastatellut useita Eteä-Karjalan alueen lähiruokatuottajia. Hämmenykseni on ollut suuri, kun olen huomannut millä innolla ja osaamisella asiaan suhtaudutaan. Vaatii melkoista rohkeutta siirtyä omalta mukavuusalueelta uuden oppimiseen ja kehittämiseen, kuten on useassa tapauksessa käynyt. Yrittäjillä on melkein poikkeuksetta ajatuksena hoitaa tuotanto mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja luonnonvaroja säästäen. Oli hieno katsoa Innalanmäen tilalla, kun komeat ylämaannaudat Skotlannista söivät kaikessa rauhahassa suomalaisessa pakkaskelissä tilalla tuotettua nurmea. Eikä ne sitten muuta syöneetkään ja hyvin näyttivät pärjäävän. Eiköhän siinä silloin tuotettu sitä todellista luomulihaa?

Toinen ihmettelyni aihe on ollut hyvin julkisuutta saaneet Jävla Sås Bolag tuotteet. Kelläpä olisi tullut aiemmin mieleen mennä television Leijona Luola ohjelmaan hakemaan rahoitusta ja jalostaa epäkurantit tomaatit herkullisiksi kastikkeiksi? Yrityksessä on varmaankin jouduttu uhraamaan myös muutama ajatus miten tuotteet saadaan kauppojen hyllylle? Ei ole ihan helppo rasti

Nämä vain esimerkinomaisesti alueemme korkeatasoisesta elintarviketuotannosta. Onhan meillä myös palkittu paahtimo, marja ja sienitomittajia, lihantuottajia, panimoita, kalaa, ym. Lista on harvinaisen pitkä ja monipuolinen. Siinä alkaa viipurin rinkilät, lepuskat, ym jäädä jalkoihin.

Meille kuluttajillehan tämä on hyvä asia. Saamme monipuolisia ja laadukkaita tuotteita ja niiden käyttö vielä tukee myös alueemme yrittäjyyttä. Kunhan vaan haluamme ne löytää. Näissä tuotteissahan on yleensä korkeampi hankintahinta, mutta vastaavasti korkeampi laatu kompensoi hintaa.

Voutikunnasaa on keskusteltu miten voisimme olla hyödyksi näille yrittäjille? Jokainenhan voi osaltaa autta asiaa ostamalla lähituotteita ja kertomalla niistä eteenpäin. Olemme osaltamme tuomassa asiaa esiin esittelemällä jatkossa tuottajia ja tuotteita sivuillamme. Näitä juttuja alkaa ilmestyä sivuillemme tämän kevään kuluessa.

Uutena tiedotukseen liittyvänä asiana alamme myös esitellä kaikki uudet jäsenemme sivuillamme, jotta saamme aikaan kummankinpuoleisista tutustumista.

Näillä teveisillä toivotan kaikille hyvää kevättä

Heikki

Vouti


__________________________________________________

Joulukuu 2019

Niinhän tässä alkaa pikkuhiljaa käymään, että tämäkin vuosi on taputeltu ja alamme valmistautua Joulun viettoon. Jälleen kerran aika on näyttänyt menevän kuin siivillä.

Voutikunnassamme vuosi on kulunut tapahtumien suhteen ns. perinteisin menoin. On ollut ravintolavierailua, yhteistyönä tekemistä, ym. Vuoden aikana saimme valmiiksi Kymen Huvilan kilpiprosessin ja varsinainen kilvenluovutustilaisuus on suunniteltu ensivuoden maaliskuulle. Tästä työstä vielä erityiskiiitos Kymen Huvilan koko henkilökunnalle, joka osoitti vahvaa ammattitaitoa ja sitoutumista asiaan,

Vuoden aikana valmistui myös uusi startegiamme. Pohjana staregiatyöskentelylle oli jäsenkyselyn 2018 tulokset. Ensimmäisessä vaiheessa tuloksista nostettiin esiin voutikunnassamme tilaisuukisen monipuolinen sisältö ja yhteistyö muiden alueen toimijoiden kanssa (Munska, Keittiömestarit). Yhteistyön edellytyksiä läpikäydessämme totesimme tarvetta jokaisen omille tilaisuuksille, mutta myös yhteistilaisuuksille. Tästä johtuen ensivuoden tapahtumista osa on yhteistilaisuuksia, missä jokaisen toimijan vahvuus tulee käytettyä täysimääräisesti hyväksemme. Näin tehdessämme toivomme tilaisuuksiin parempaa siältöä ja vältämme päällekäisyydet toiminnassamme.

”Munska odottaa yhteistyöltä paljon ja on valmis viinitietouden levittämisen yhteistilaisuuksien kautta osana OMGD-toimintaa sekä toivoo oppivansa lisää kulinarismista osana viininautintoa”,  kertoo puheenjohtaja, Chevalier Juho Pylkkö Munskasta.

Yhteistilaisuudet ovat jatkossa merkittyinä Saimaa Gourment tunnuksella, jolla haluamme korostaa yhteistyötä tilaisuuksien järjestelyissä.Tulevan vuoden alustava ohjelmarunko on esitelty jäsentapahtumasivuilla. s

Karjalan Gala-iltaan suunnitellaan Karjalan Kapusta – nimistä palkintoa myönnettäväksi merkittävästä ruoka tai juoma teosta alueellamme. Kyseisen huomionosoituksen valinnasta ja säännöistä päätetään lähiaikona.

Järjestömme nimi päivittyy myös vastaamaan paremmin nykytoimintaa ja siinä esiintynyt lisäys “Paistinkääntäjät” jää pois. Uusi muoto on nyt: Chaîne des Rôtisseurs Suomi ja vastaavasti voutikunnassamme Chaîne des Rôtisseurs Karjala

Toivotan kaikille aktiivista vuotta 2020

Heikki

Vouti