Uusien jäsenten esittely

Lari-Pekka Ruotsi

Olen Lari-Pekka Ruotsi, tällä hetkellä 65-vuotias palveluliiketoiminnan lehtori ja työskentelen LAB ammattikorkeakoulussa pääasiassa Lappeenrannan Skinnarilassa. Olen ollut ruokamiehiä jo lapsuudestani asti. Hiljaa kokkaaminen on aina miellyttänyt minua ja niin se miellyttää vieläkin.

Olen opiskellut Porvoon matkailuopistossa ja sitten Haagan Hotelli- ja ravintolaopistossa 1975-80 Restonomitutkinnon suoritin Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulussa ja ylemmän korkeakoulututkinnon MAMK:ssa.
Kouluista sain hyvät eväät kokeilla siipiäni ensin Matti Wistin ohjauksessa Imatran Valtionhotellissa, josta jatkoin Ragni Rissasen johtaman Rivoli Yhtiöiden Svenska Klubbeniin. Klubbenilla opin Aini Makkulan ohjauksessa tekemään hyvää ja kaunista – hitaasti arvoja ja klassisia ruoanvalmistusmenetelmiä kunnioittaen.

1980 - 85 huolehdimme nykyisen vaimoni, silloisen tyttöystäväni Anne-Mari kanssa Marimekon Bökarsin edustushuvilan juhlapalveluista kuin myös  Englannin sotilasasiamiehen juhla- ja edustustilaisuuksista. Varmaankin nämä hieman toisenlaiset keittiö- ja suunnittelutehtävät rohkaisivat meidät yrittäjyyden haastavalle uralle, ja vuonna 1985 aloimme pyörittämään Teijon Kartanossa Suomen ensimmäistä tilauskartanotoimintaa, jolle ominaista oli tilaisuuksien 100% asiakaskohtainen räätälöinti sekä se, että kartanossa oli vain yhdet asiakkaat kerrallaan, olipa heitä sitten vain 2 tai 200. Kartanon lisäksi, meillä oli myös perinteinen maaseuturavintola Plattapoffi sekä laskettelukeskuksen grilliravintola Meri-Teijon vapaa-ajan alueella.

Teijon Kartanossa oli rauhallista ja kiireetöntä, oli aikaa tehdä hyvää. Suuri puisto vanhan rokokookartanon ympärillä sulki meidät ja asiakkaat omaan ilmapiiriinsä, jossa oli helppo tehdä ruoasta, viinistä, tunnelmasta sekä ympäristöstä harmoninen kokonaisuus, jota oli vaikea jäljitellä. Pääsimme suunnittelemaan ja toteuttamaan juhla- ja edustustilaisuuksia lukuisille maamme merkkihenkilöille, yritysjohtajille sekä heidän vierailleen – ja edelleen olimme uskollisia alkuperäisille periaatteillemme: Hitaasti hyvä tulee.

Olimme perehtyneet huolella kartanon historiaan Johan Jacob Kijkin ajoita aina merenkulkuneuvos Wihurin ja Rakel Wihurin aikoihin, etenkin siihen, mitä missäkin vaiheessa kartanossa oli tarjottu. Tarinallistimme nämä historian kirjoitelmat ja loimme niistä aina yksilöllisen menukokonaisuuden eri isännille. Esimerkiksi Johan Jacop Kijkin juhlaillallinen tai 80 hengen rapujuhlat kartanon puistossa elokuisessa suloleppeässä illassa olivat mieleenpainuva kokemuksia. Apunamme oli myös Helsingin kaupungin teatterin dramaturgeja ja puvustajia, joiden avustuksella pystyimme luomaan varsin ainutlatuisia ja pysyvän muistimielikuvan jättäviä rokokooaikaan sovitettuja elämyksiä asiakaskunnalleemme, tietysti sen kaikki aikaisiin asuihin pukeutuneina.

Teijon Kartanossa vietetty aika on ollut elämämme hektisintä aikaa, mutta perheen perustamisen jälkeen aloimme ottaa etäisyyttä hotelli- ja ravintola elinkeinoon, ja hakeuduimme pätevöitymään ammatinopettajiksi.

Työn ohella suoritetut opinnot ammattikorkeakoulussa, Tampereen ja Jyväskylän yliopistossa tuottivat meille ammatinopettajan, näyttömestarin sekä englanninkielisen opettamisen pätevyydet ja 1995 jalkauduimme pysyvästi hotelli- ja ravintola elinkeinosta koulumaailmaan.

Viimeiset 25 vuotta olemme seuranneet alan kehitystä ammatinopettajien näkökulmasta sekä aina välillä ravintola-alan kilpailuvalmentajina toimien.

Gastromonia ja ruokamatkailu kuuluvat harrastuksiimme samoin kuin viinin ja ruoan yhdistäminen. Viimeiset vuodet olemme olleet aktiivisesti mukana Saimaan Munskänkareiden toiminnassa.

Kotoinen ”kokeellinen” kokkaus on meidän tuvassa edelleen korkeassa kurssissa, ja viinille haetaan aina se sille parhaiten sopiva ruoka; tässä nimenomaisessa järjestyksessä, sillä viinihän on juuri sitä mitä luonto sille ominaisuuksiaan antanut – mutta ruoan sopivuutta viinille voidaan aina vähän viirata.

Kiva päästä toimintaanne mukaan.

Lari-Pekka Ruotsi

Minun reseptini

Kesäkeitto grillatulla voilla

Hanki mieleisesi raaka-aineet suusi mukaiseen kesäkeittoon, jonka ujosti suurustat. Juuri ennen tarjolle panoa, lisää teelusikallinen grillattua voita jokaisen annoksen pinnalle. A vot!

Grillattu voi

Sulata, mutta älä kirkasta voita vaan anna sen kuumentua kiehumispisteeseen. 
Lisää 2-3 tulitikkurasian kokoista hehkuvaa lehtipuun hiiltä kuumaan voihin – varo leimahtamista.
Anna voin jäähtyä ja jätä se hiilien kera vielä yön yli kylmään. 
Aamulla lämmitä voi-hiiliseosta hieman, ota hiilet pois ja varastoi voi kylmään. Grillattu voi säilyy reilun viikon viileässä.
Kaavi aina tarvittaessa grillivoita mausteeksi kasvi- tai kalakeittoosi. Sopii myös siveltäväksi paahdetulle ruisleivälle joka sitten päällystät hiilloskalalla tai kevätsipulilla.