Tampereen Paistinkääntäjien stipendiopiskelijat 2017

29.10.2016

Aarne ja Katri ovat tulevaisuuden ammattilaisia.
Aarne ja Katri ovat tulevaisuuden ammattilaisia.

Tampereen Paistinkääntäjät ry palkitsee vuosittain kaksi opintojensa loppusuoralla olevaa TAMKin restonomiopiskelijaa kannustaakseen heitä eteenpäin urallaan. Stipendi on kaksiosainen, 20 % maksetaan stipendin julkaisun yhteydessä ja 80 % maksetaan kun opiskelija valmistuu. Opiskelijat valitsee TAMKin opettajista koostuva raati.

Tampereen stipendiopiskelijat, jotka ovat osoittaneet esimerkillistä menestystä Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmassa restonomi AMK -opinnoissaan Tampereen ammattikorkeakoulussa, ovat vuonna 2017 Katri Karppinen ja Aarne Hietamäki.

Katri Karppinen on 25-vuotias Rovaniemeltä Tampereelle kotiutunut restonomiopiskelija. Ala vei Katrin mukanaan vuonna 2010 ja hän valmistui vuonna 2012 hotellipalvelun koulutusohjelmasta. Sen jälkeen Katri on kerännyt kokemusta hotelli- ja ravintola-alalta erilaisista työtehtävistä asiakaspalvelun puolella. Tämä onkin tuonut laajaa ja monipuolista osaamista koko toimialalta. Restonomiopinnot olivat luonnollinen jatkumo ammatillisen kehittymisen kannalta, sillä Katrilla on tavoitteena päästä työskentelemään joskus esimiestehtävissä.  Ammattikorkeakoulun aikana Katri on keskittynyt pääsääntöisesti opintoihin ja ottamaan niistä mahdollisimman paljon irti. Sisäinen palo alalla työskentelyyn on opintojen myötä kasvanut, ja tulevaisuudessa haaveena Katrilla on kehittää omaa osaamista erityisesti juomatuotteiden sekä alan markkinoinnin osalta.

Aarne Hietamäki on 23-vuotias ja kotoisin Jämijärveltä Satakunnasta. Jo ylä-asteen aikana Aarne päätti lähteä opiskelemaan ravintola-alaa ja sillä tiellä hän on vieläkin. Aarne valmistui ravintolakokiksi Ahlmanin ammattiopistosta vuonna 2012 ja siitä eteenpäin hän on työskennellyt pääsääntöisesti Rantasipi Ikaalisten Kylpylän keittiössä. Kylpylä on antanut hyvää kokemusta monipuolisten tehtävien ansioista ja siellä on Aarne on käytännössä oppinut alaa laidasta laitaan. Aarne lähti opiskelemaan restonomiksi, koska halusi edetä alalla tulevaisuudessa ja oppia lisää. Opintojen jälkeen Aarne haluaa mahdollisimman paljon työkokemusta eripuolilta ravintola-alalta ja jossain vaiheessa haaveena on oma ravintola-alan yritys.


Chaîne des Rôtisseurs - Paistinkääntäjät on maailman suurin ja vanhin gastronominen järjestö. Paistinkääntäjät kehittää ruoka-, juoma- ja ravintolakulttuuria yhteistyössä ammattilaisten ja harrastajien kanssa. Se on maailman ainoa järjestö, jossa keittiö- ja palveluammattilaiset sekä harrastajat toimivat yhdessä.

Stipendien jakaminen pohjautuu järjestömme juuriin. Paistinkääntäjien Veljeskunta perustettiin vuonna 1248, jolloin Ranskan kuningas Ludvig IX Pyhä antoi nimenomaan nuorten ammattilaisten tietojen ja taitojen kehittämiseksi julistuksen eri mestarikiltojen perustamiseksi. Yksi killoista oli ”Les Oyeurs” eli Hanhenpaistajien Mestarikilta. Myöhemmin killan etuoikeuksia laajennettiin ja se oikeuden valmistaa myös paisteja ja muita lihatuotteita. Vuonna 1509 Ludvig XII:n valtakaudella Mestarikillan nimeksi muutettiin ”Les Rôtisseurs” – Paistinkääntäjät. Vuonna 1609 tämä järjestö tunnustettiin kuninkaallisella julistuksella Paistinkääntäjien Mestarikunnaksija sille rekisteröitiin oma vaakuna, jossa keskellä kilpeä liekkien päällä on kaksi varrasta ristikkäin.

Tähän mennessä palkitut TAMKin restonomiopiskelijat:

2017

Katri Karppinen

Aarne Hietamäki

2016

Reetta Toivanen

Touko Setälä

2015

Essi Saari

Matti Hård

2014

Emmi Vihersaari

Matti Hulpio

2013

Jonna Lankinen

Sakari Savolainen

2012

Henna Yli-Kyyny

Miika Niemi

2011

Mika Hellstén

Ulla-Mari Jarkko

2010

Hannu Palolampi

Johanna Miettinen