Toukokuu, Ravintola Suomalainen Pohja

 

Aukioloajat: arkisin klo 11–22 ja viikonloppuisin tilauksesta

Pöytävaraukset: puh. 02 2512000, sähköposti:ravintola@suomalainenpohja.com

Ravintolan kotisivut: https://suomalainenpohja.com/

Osoite: Aurakatu 24 A, 20100 Turku 

Kuukauden ravintolan Rôtisseurs-jäsenetu:
Suomalainen Pohja tarjoaa paistinkääntäjille 10% alennuksen jäsenkorttia näyttämällä.

Tyylikkäästi nuorentunut ravintola 
Suomalainen Pohja

Suomalainen Pohja on Turun taidemuseonmäellä toimiva ravintola, jolla on pitkät perinteet. Aikoinaan vain klubiravintolana toiminut paikka on nykyisin avoinna kaikille, ja uusi ravintoloitsija on ottanut ravintolan valikoimaan muun muassa kotiruokalounaan ja ilta-aukiolot. Suomalaisen Pohjan saama Paistinkääntäjien ravintolakilpi säilyi yrittäjänvaihdoksenkin yli, sillä uusi yrittäjä vakuutti rotissöörit heti kättelyssä.

Suomalainen Pohja on perinteikäs ravintola, joka toimii Suomalainen Pohja ry:n talossa. Alunperin paikka oli vain jäsenille auki oleva klubiravintola, mutta nykyisin se on avoin kaikille asiakkaille.

Pohjan miljöö on ainutlaatuinen, sillä rakennus on kuution muotoinen, ja sen julkisivussa yhdistyvät lasi ja kivi. Salin valtavista ikkunoista on komea näköala Puolalanpuistoon ja vieressä sijaitsevalle Turun taidemuseolle. Iltavalaistuksessa oleva Taidemuseo on Pohjan ikkunasta nähtynä todella sykähdyttävä näky.

Suomalaista Pohjaa on luotsannut vuoden 2017 alusta asti keittiömestari Jani Hellström.

– Tämä on iso haaste, mutta mielenkiinnolla lähdin tähän. Haluan pitää perinteitä yllä, mutta samalla saada ravintolalle uutta asiakaskuntaa ja tuoda uutta virkistystä lounaaseen, kertoo Hellström.

Hellström halusi tehdä paikkaan nuorennusleikkauksen, mutta tyylikkäästi. Koska miljööseen ei voi tehdä suuria muutoksia, Hellström on uusinut muun muassa ravintolan astiastoa.

Myös ruoka on kokenut nuorennusleikkauksen. Aiemmin Suomalainen Pohja oli tunnettu business-lounaastaan, nyt sen rinnalla on kotiruokalounas. Asiakaskuntaa tulee muun muassa läheisistä yrityksistä. Hellström on lisännyt listalle lähiruokaa, ja kokee tärkeäksi sen, että Pohjan tarjoama ruoka ammentaa suomalaisesta ruokaperinteestä. Toki listalla nähdään myös kansainvälisiä makuja.

- Esimerkiksi etanat ovat aina kuuluneet Suomalaisen Pohjan listalle. Lisäksi päivän kala on aina erittäin suosittu, kertoo Hellström.

Ennen Hellströmiä Pohjaa luotsasi yli 22 vuoden ajan, eläkkeelle jäämiseensä asti yrittäjä Tapio Kulmala. Suomalainen Pohja sai Paistinkääntäjien kilven jo Kulmalan aikana, ja kilpi säilyi yrittäjänvaihdoksen yli.

Turun aluevouti Turkka Oiva kertoo, että Hellströmin ammattimainen ja reipas ote ravintolan pitämiseen vakuutti hänet heti, ja alkuvuodesta 2017 Pohjalla nautittu rotissöörien illallinen oli onnistunut kokonaisuus.

Suomalaisen Pohjan asiakaskuntaan kuuluu paljon yrityksiä ja yhdistyksiä. Lounaan lisäksi ravintola on avoinna iltaisin, tilauksesta myös viikonloppuina. Uusi toimintamuoto ovat keittiömestarivierailut, joista ensimmäinen toteutettiin tänä keväänä. Ensimmäinen vieras oli Kari Aihinen, joka toi Savoyn vierailulle Suomalaiselle Pohjalle. Tulevana syksynä vierailulle saapuu ravintola Nokan keittiömestari Ari Ruoho.

 

Lue lisää ravintola Suomalaisesta Pohjasta ja yhdeksästä muusta mielenkiintoisesta turkulaisravintolasta Turun Sanomien tuottamasta kirjasta Turku lautasella 3. Kirja ilmestyy touko-kesäkuun vaihteessa ja sen on kirjoittanut Heli Nieminen. Kirjassa on mukana 30 herkullista reseptiä ja se sisältää myös historiikin, jossa haarukoidaan parhaat palat ruokakulttuurin historiasta Turun seudulla viimeisen sada vuoden ajalta.

Teksti: Heli Nieminen, Vice-Chargée de Missions, Bailliage de Turku, La Chaîne des Rôtisseurs Finlande

Kuvat: Ravintola Suomalainen Pohja