Syyskuu, A. Ahlström Kiinteistöt Oy: Noormarkun klubi ja Kauttua

 

Noormarkun klubi

Aukioloajat: Lounas arkisin klo 11-14, à la carte -ravintola avoinna ti-pe klo 16-21

Pöytävaraukset: puh.050 518 3676, tai  ruukit@a-ahlstrom.fi

Osoite: Laviantie 14, Noormarkku 

Kauttuan klubi 

Aukioloajat: Kartanolounas tilauksesta ma–pe klo 11-14, à la carte -ravintola avoinna ma-to klo 16-21.30

Pöytävaraukset: puh.050 518 3680, tai  ruukit@a-ahlstrom.fi

Osoite: Sepäntie 3, Kauttua 

 

Ravintoloiden kotisivut: www.ahlstrominruukit.fi

Jäsenetuna:
Rôtisseurs-kortilla saa lasilliset cavaa kahdelle Noormarkun ja Kauttuan Klubilla illallisen yhteydessä. Tarjous voimassa lokakuun loppuun.

Ruukkialueiden helmet: Noormarkun ja Kauttuan Klubit

Ahlströmin keittiö tuo tuoreet ruokaterveiset suoraan metsistä ja toreilta, kauppahalleista ja juustoloista sekä ruukin omasta puutarhasta. Kahdella eri ruukkialueella sijaitsevat klubit tarjoilevat makuelämyksiä ainutlaatuisissa miljöissä.

- Ruukkialueiden puutarhan antimet, lähimetsien marja- ja sienisadot, Pyhäjärven kala- ja rapusaaliit sekä itse metsästetty riista ovat Ahlströmin keittiöiden ylpeys. Pääraaka-aineena käytetään omien metsien hirven- ja peuranlihaa. Ympäröivä luonto on täynnä puhdasta ja takuutuoretta villiruokaa, kuvailee keittiö- ja ravintolatoimen päällikkö Jukka Luojukoski, joka on työskennellyt Ahlströmin palveluksessa aina vuodesta 2009 alkaen.

Turun voutikuntaan kuuluva, vuonna 2013 Paistinkääntäjien kilvet saanut A. Ahlström Kiinteistöt Oy toimii Länsi-Suomessa kahdella ruukkialueella: Noormarkun Klubi sijaitsee Noormarkun ruukissa Porissa ja Kauttuan Klubi puolestaan Kauttuan ruukissa Eurassa.

Noormarkun ja Kauttuan Klubit tarjoilevat hotelli-, ravintola- ja kokouspalveluita, lisäksi niissä järjestetään edustustilaisuuksia ja juhlia.

Klubit järjestävät ahkerasti Paistinkääntäjille suunnattuja tilaisuuksia pitkin vuotta, viime vuosiin ovat mahtuneet muun muassa Kulttuuria ja kulinaarisia nautintoja -retki Noormarkkuun ja kilpipäivinä on ollut mm. grillausopastusta ja viinipruuveja. Tulossa on myös marraskuussa iltojen pimetessä Kauttuan Klubille ”Haamujen yö”.

Ahlströmillä suositaan lähituottajia ja käytetään sesongin parhaita raaka-aineita sekä omien metsien ja vesistöjen antimia. Myös villiruoka on vahvasti esillä.

Noormarkun ja Kauttuan klubien keittiömestareilta löytyvät reseptit niin satakuntalaiseen perinneruokaan kuin kansainväliseen korkeatasoiseen illalliseen. Monet klubin parhaat reseptit ovat kulkeneen perintönä sukupolvesta toiseen, ja klassikkolistalla ovat muun muassa Ahlströmin keittiömestarien bravuurit, kuten vorschmack, hirviwellington ja haukifärssi.

-   Toimintamme perustuu ahlströmiläiseen vieraanvaraisuuteen, jota on harjoitettu ruukeissamme jo 1800-luvulta alkaen. Osa suosikkiresepteistämme on hyvin vanhoja, mutta tähän päivään päivitettyjä. Tällaisia ovat mm. hirvivorschmack ja haukifärssi, kertoo Ahlströmin asiakkuuspäälikkö Tiina Rajala.

Klubien keittiömestareina toimivat Ari-Pekka Aaltonen, Jouko Siimesvaara ja André Fabig.

Noormarkun ruukki

Ahlströmin Noormarkun ruukkialue on yksi maamme suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista, ja sitä pidetään yhtenä Suomen merkittävimmistä kulttuurimaisemista.

Porin kaupunkiin kuuluvassa Noormarkussa sijaitseva ruukkialue on ollut vuodesta 1870 alkaen Ahlströmin omistuksessa, ja juuri tänä aikana se on rakentunut nykyiseen loistoonsa.

Ahlströmin suku on rakennuttanut reilun 60 vuoden ja kolmen sukupolven aikana ruukkialueelle kolme merkittävää suvun asuinrakennusta eli Isotalon, Havulinnan ja Villa Mairean.

Villa Mairea on Noormarkun ruukin kansainvälisesti tunnetuin rakennus. Se on Alvar Aallon vuonna 1939 suunnittelema, ja sitä pidetään yhtenä hänen arvostetuimmista töistään.

Villa Maireassa on mahdollista vierailla ennakkovarauksesta, ja talossa vierailee vuosittain noin 4000 kävijää. Nähtävillä on talon ensimmäinen kerros, yläkerran tilat ovat yksityiskäytössä.

Noormarkun Klubi toimii vuonna 1924 valmistuneessa arkkitehti Karl Lindahlin piirtämässä klubi-rakennuksessa. 

Kauttuan ruukki

      Kauttuan Klubi toimii vuonna 1802 valmistuneessa tunnelmallisessa kartanossa. Kauttua on 1600-luvulla perustettu rautaruukki, johon kehittyi 1900-luvulla huomattava paperiteollisuuden keskittymä.

Ruukinpuiston rakennukset ovat nykyään pääosin asuntoina, lisäksi alueella toimii muun muassa Säkylän Pyhäjärven suojeluun ja tutkimukseen keskittynyt Pyhäjärvi-instituutti, kesäteatteri sekä tehdasmuseo.

Vuonna 1907 perustettu paperitehdas on edelleen toiminnassa käsittäen useita eri vuosikymmenten saatossa tehtyjä laajennuksia. Ruukinpuistossa järjestetään myös erilaisia markkinoita sekä vuosittainen Kauttuan ruukkifestivaali-kulttuuritapahtuma.

Kauttuan ruukinpuisto on yksi Suomen arvokkaimmista vanhoista ruukkimiljöistä. Alueella sijaitsee muun muassa useita arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia arvorakennuksia. Ruukinpuisto kuuluu nykyään Museoviraston määrittelemiin Valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Jäsenetuna:
Rôtisseurs-kortilla saa lasilliset cavaa kahdelle Noormarkun ja Kauttuan Klubilla illallisen yhteydessä. Tarjous voimassa lokakuun loppuun.