Helmikuu -Ravintola Roux

 

Aukioloajat: ma-pe 16–23, pe 12-23 la 13-23, su 12-18
Pöytävaraukset: 010 2792 930 tai http://www.roux.fi/yhteystiedot/

Ravintolan kotisivut: www.roux.fi

Osoite: Rautatienkatu 7, 15100 Lahti

Ravintola Roux - Lahtelaisen ravintolakukulttuurin herättäjä

Lahden kauneimpiin jugendrakennuksiin kuuluva Rautatienkatu 7 valmistui vuonna 1912. Lahden Esplanadiksikin mainitun kadun kunniapaikalla sijaitsee samana vuonna valmistunut Lahden kaupungintalo. Puistonäköala antoi aikoinaan näkymän Wallinin rohdoskaupalle, pari vuotta myöhemmin Lahden Uudelle Apteekille ja vuonna 2007 Ravintola Roux`lle.

Vuosi 2007 oli merkittävä Lahden ravintolakentällä. Lähinnä lihamukista ja kebabeista tunnettu lahtelainen ravintolamaailma sai melkoisen piritysruiskeen Roux`n myötä. Sosiaalinen tilaus paremmalle ruoka- ja viiniravintolalle oli muhinut jo pitkään. Lappilaiset Kati ja Sami Häkkinen kumppaneinaan Esa Mehtäjärvi ja Antti Hietanen tekivät sen ja toteuttivat sekä omansa että lahtelaisten hyvän ruoan ystävien unelman.
Häkkisten tulo Lahteen oli monella tapaa hyppy pimeään: ystävien rohkaisemana Kati ja Sami tulivat heille ennestään tuntemattomaan kaupunkiin. Jälkeenpäin arvioiden oli varmasti kaikkien lahtelaisten onni, että he eivät tuolloin tienneet, millaiseen soppaan olivat lusikkansa laittaneet. Kokemusta huippuravintoloista toki molemmilla pohjoisen kasvateilla oli entuudestaankin ja luultavasti juuri lappilaisella sitkeydellä homma vietiinkin maaliin.

Niin tai näin - kauniiseen satavuotiaaseen jugendtaloon rakentui tyylikäs ja ajaton ravintola, jota aluksi jopa hieman oudoksuttiin. Varsin nopeasti Roux kuitenkin vakiinnutti asemansa - tasokas ruoka, laaja viinivalikoima ja totuttua ystävällisempi palvelu sulatti lahtelaisten sydämet.

Ravintola Roux - Vuoden ravintola 2016 Suomessa

Helmikuussa 2016 Häkkisten syliin tipahti todellinen uutispommi: arvovaltainen Suomen Gastronomien Seura ry myönsi Roux`lle Vuoden ravintola 2016 -tunnustuksen. 30-vuotisen historian aikana tunnustus on myönnetty vain muutaman kerran Helsingin ulkopuolella olevalle ravintolalle. Tinkimätön 10 vuoden uurastus sai vihdoin kruununsa ja siitä saa Roux`n ohella olla ylpeä koko Lahti.
Suomen Gastrominen Seura ry perusteli tunnustusta näin: "Tyylipuhtaan fine dining -ravintolan tapaan Roux viehättää kokonaisuutena. Siellä on loistava ruuan ja viinin yhdistelmä, kaunis miljöö sekä erinomainen palvelu. Sami Häkkinen liputtaa keittiössään klassisen ranskalaisen ruuanlaittoperinteen puolesta ja salista vastaava vaimonsa Kati pitää huolen siitä, että palvelu pelaa moitteettomasti ja että huolellisesti valitut juomat täydentävät annoksia.”

Tunnustusta Roux on toki ennenkin saanut mm. Rotisseur-kilven muodossa. Sami Häkkinen on väistynyt Vice-Conseiller Culinaire ja Kati Häkkinen on Vice-Echanson. Myös henkilökunta on niittänyt mainetta osaamisellaan erilaisissa alan kilpailuissa. Paras tunnustus lienee kuitenkin tullut asiakkailta, jotka yhä uudestaan - läheltä ja kaukaa - palaavat Roux`hun  nautiskelemaan talon antimista.

Inspiraatiossa ripaus Lappia 

Luonto ja Lappi ovat Samin inspiraation lähde. "Ripaus Lappia tulee aina näkymään Roux`n listalla - sieltähän ne parhaat perunatkin tulevat", vakuuttaa mies, joka tietää mistä puhuu. "Luonnollisesti suosimme paljon myös lähiruokaa. Selkeät maut ja puhtaat kotimaiset raaka-aineet yhdistettynä perinteiseen käsityökeittiöön - se on siinä", kertoo itsekin kalastusta ja metsästystä tilaisuuden tullen harrastava keittiömestari. Lähi- ja villiruoka ovat siis Roux`n juttu ja tärkeänä pidetään myös sitä, että pienet toimijat tukevat toisiaan tässä voimakkaasti ketjuuntuvassa ravintolabisneksessä.

Pitkään hieman uneliaalta vaikuttanut lahtelainen ravintolakenttä on herännyt eloon ja osin juuri Roux`n menestyksen myötä. Uusia paikkoja on syntynyt ja tästä rohkaistuneena Häkkiset avasivat elokuussa toisen ravintolan Lahden keskustaan. Bistro Popot oli hitti heti avautuessaan ja sehän kertoo vain siitä, että hyvälle ruoalle ja viinille on tilausta - myös Lahdessa.