Ilmoittaudu jäsentapahtumaan

 

ILMOITTAUTUMINEN AVATTU!

Ilmoittautuminen päättyy 22.10.2018

 

Matka Helsinkiin 27.-28.10.2018

 

Ohjelma:

27.10.2018

Matka Inter City 4 -junalla Helsinkiin

Majoitus Radisson Blue Plaza

Näyttely Ateneum

Illallinen Suomalainen Klubi

28.10.2018

Tutustuminen Ruoka ja Viinimessuihin, paluu vapaasti valiten.

*
*

Muista ilmoittaa erikoisruokavalio

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta

Ajankohtaista voutikunnassa

RSS

Karjala

 

Tervetuloa Karjalan voutikunnan sivuille

 

Karjalan voutikunnan toiminta-alue kattaa Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnat. Alueen ruokakulttuurin yhdistäviä piirteitä ovat rajan läheisyys, ortodoksisen uskonnon vaikutus sekä karjalainen kansanluonne ja vieraanvaraisuus.

Voutikuntamme yhtenä tavoitteena on vaalia juuri karjalaista vieraanvaraisuutta ja perinneruokia.  Voutikuntamme on aktiivinen toimija, joka edistää ruokakulttuurin leviämistä ja hyvien pöytätapojen kunnioittamista karjalaisissa kodeissa, työyhteisöissä ja erilaisissa tapahtumissa.

 

TERVETULOA VUOSIKOKOUKSEEN

Karjalan Paistinkääntäjät r.y. Aika: 31.10.2018 Paikka: Ravintola Upseerikerho, Upseeritie 2, Lappeenranta

ESITYSLISTA

1. Kokouksen avaus

2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto

6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

7. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus

8. Valitaan hallituksen jäsenet

9. Valitaan toiminnantarkastaja ja hänelle varatoiminnantarkastaja, joiden toimikausi on vuosikokousten välinen aika

10. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.


Hallitus

Pekka Kauppinen

 

Ranska, ruokamaailman kehto

Kirjailija Raija Oranen kirjoittaa uudessa kirjassaan Marsalkan ruusu ikään kuin Mannerheimin sanomana, että maailman tärkeimpiä henkilöitä ovat kokit. Marsalkkahan tunnettiin hyvän ruoan ystävänä. Hän muistutti, että kokkeja pitää muistaa palkita kiitoksella. Muutamia tällaisia kiitoksen keinoja ovat nykyisin esimerkiksi Michelin-tähtijär-jestelmä, sekä ravintolan Rotisseur-kilvet. Mutta olisi hyvä muistaa joka kerran ravintolasta poistuessa kiittää hyvin sujuneesta illasta ennen kaikkea keittiötä, mutta myös salihenkilö-kuntaa. Samoin kuin illan kokkia ja isäntäväkeä ylipäänsä.

Kun Paul Bocuse, yksi maailman kuuluisimmista keittiömestareista kuoli tämän vuoden tammikuussa, ilmoitti siitä uutislähetyksissä Ranskan sisäministeri. Hän kertoi, että Bocusen tähdet loistavat nyt kirkkaina taivaalla.  

Bocusella oli Lyonin ravintolassaan kolme Michelin-tähteä yhtäjaksoisesti vuodesta 1965 alkaen. Kukaan muu ei vielä ole sellaiseen pystynyt.

Minulle itselleni oli suuri kunnia, kun sain kerran tavata hänet ravintolassaan. Hän kävi kokin asussaan tervehtimässä paikalla olevia asiakkaita. Varsinaiseen keittiötyöskentelyyn hänellä ei enää ollut voimia, mutta hänen kontrollissaan ja nimissään ruokaa tehtiin.

Nyt perinnettä jatkavat hänen sukulaisensa ja uskottunsa.  On mielenkiintoista nähdä, miten tulevaisuudessa käy kuuluisan ravintolan tähdille.

Toinenkin keittiömaailman kuuluisuus kuoli tänä vuonna. Joel Robuchonillaoli useissa ravintoloissan yhteensä yli 20 tähteä. Hänestä tehtiin yli tunnin kestävä tv-ohjelma muutamia päiviä poismenonsa jälkeen. Robuchon tuli tunnetuksi muun muassa perunan ystävänä.

Nämä esimerkit osoittavat, kuinka ranskalaisille ruokamaailma on tärkeää.  

Ranskalainen keittiö on käsite.  Se myös näkyy tavallisten ranskalaisten arjessa ja eritoten  juhlassa. Kun käy ranskalaisilla toreilla, halleissa ja ruokakaupoissa, voi hyvin seurata asiakkaiden ostoskorien valikoimia.  

Ranskalainen keittiö hyväksyttiin v. 2010 Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon ensimmäisenä yksittäisen maan gastronomiana.

Toki Ranskassa lähtökohta hyvin syömiseen ja juomiseen on toisenlainen kuin esimerkiksi meilläSuomessa. Tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita on saatavana läpi koko vuoden.  Myös "kyytipoikia", eli juomia saa hankituksi tavallisista marketeista, jopa kioskeista ja huoltoasemilta.

Ranskalaiset eivät ole "köyhiä, eivätkä kipeitä" erityisesti jouluna ja uutena vuonna. Näitä vuodenaikoja odotetaan hartaasti. Hankinnat ja valmistelut  aloitetaan hyvissä ajoin.  Pöydässä pitää olla ostereita, pateita, juustoja,  sampanjaa jne.

Ranskassa syöminen ja juominen on tärkeä osa kansallista kulttuuria.

Ranskalainen ateria koostuu useimmiten neljästä ruokalajista: alkuruoka, pääruoka, juustot ja jälkiruoka. 

Ranskalainen lastenlapsemme oli meillä eräänä jouluna Lappeenrannassa.  Ylensyöneinä päätimme vaimoni kanssa jättää sillä kertaa juustot väliin. Silloin Ilona kysyi hämmästyneenä: "Miksi tänään ei olekaan juustoja". Pitihän lapselle juustoja tarjota, kun onneksi olivat valmiin lämpöisiä tarjottaviksi.

Naatitaahan maistuvaisista syömisistä ja jaloista juomista!

Pekka Kauppinen

Vice-Chancelier Argentier Honoraire Comandeur

Karjalan voutikunta

 

Voutikunnan jäsentapahtumat vuodelle 2018

 

27-28.10 Matka Helsinkiin.

 

Pahoittelut Suomen Pankin vierailun peruuntumisesta. Syynä oli että osa teoksista on esillä Ateneumissa, johon olemme siirtäneet taideosuuden käynnin.

Ateneumin näyttely Suomen Taiteen tarina johdattaa kävijän Suomen taiteen kehityskulun vuodesta 1809 aina 1970-luvulle asti. Mukana myös syksyn suurtapaus: Kohtaamisia kaupungeissa ja Not ital. 

Ateneumin taidemuseon talven 2018–2019 päänäyttely on Kohtaamisia kaupungissa – suomalaista taidetta 1900-luvulta. Runsaassa kokonaisuudessa tarkastellaan 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten muuttoliikettä ja kaupungistumista – ihmisten elämää ja arkea. Näyttely esittelee monipuolisesti harvoin esillä olleita teoksia Kansallisgallerian kokoelmasta. Samaan aikaan avataan sveitsiläisen taiteilija Not Vitalin (s. 1948) ihmisaiheisista maalauksista koostuva installaatio.10.11. Paikalliskapituli Helsingissä

 

17.11 Iltapäiväretki Kotkaan ja Diner Amical Wanhassa Fiskarissa.

 

Muista käyttää kilpiyritysten palveluja! Klikkaamalla näet jäsenedut.

 

Tutustu kilpiyrityksiimme esittelysivulla!


Jäseneksi?

Jäseneksi hakeutumisesta kiinnostuneet ovat tervetulleita tilaisuuksiimme tutustumaan toimintaamme, kun ottavat yhteyttä voutineuvostoon. Varsinaiseen jäsenhakemukseen tarvitaan kahden jäsenen suositus.

Muiden voutikuntien jäsenet ovat myös tervetulleita osallistumaan tilaisuuksiimme.

PDF-tiedostoUusien jäsenten info.pdf (6.3 MB)
Tervetuliaisinfo uusille jäsenille.