Jyväskylän voutikunnan tapahtumia vuonna 2019

Riistaillallinen Mäntän Klubilla 5.10

 

Mäntän Klubin ihastuttava emäntä Iiris Mäkinen seisoi komean, oikeastaan mahtipontisen Klubin korkeiden pääovien edessä vastaanottamassa meitä, kun saavuimme bussilla pihaan.

Astelimme suoraan yläkerran saliin, jossa meillä oli ilo vastaanottaa pieni klassinen musiikkihetki kuohuvan kera ja tuon jälkeen Iiris kuljetti meidät tarinallaan vanhan teollisuuspaikkakunnan ja talon historiaan. Saimme kuulla, kuinka kansainväliset ja kotimaiset merkkihenkilöt, tunnetut taiteilijat ja näyttelijät ovat vierailleet noiden jylhien seinien sisällä. Klubilla on koettu kulttuuria, valmistauduttu jahtipäiviin, juhlittu merkkipäiviä ja nautittu aina hyvästä ruoasta. Näin tälläkin kertaa. Riistaillallinen oli kerrassaan onnistunut. Tarjoilut olivat maukkaan maistuvat ja henkilökunta hyvin huomaavaista. Ilta Tampereen Paistinkääntäjien seurassa oli voimaannuttava. Pöydissä keskusteltiin iloisen jopa kovaäänisesti ja naurua oli ilmassa paljon. Tällaiset yhteiset illat antavat paljon. Olipa mukava lauantai!

 

 

 

 

 

Teatteri ja päivällinen 14. syyskuuta

Phantom – Pariisin oopperan kummitus oli komea musikaaliklassikko, jossa yhdistyi onnistuneella tavalla viihdyttävyys ja herkkyys.

Teatterin jälkeen nautittiin päivällinen Ravintoa Figarossa

 

 

________________________________________________________________

 

 

Rapuillallinen Hotelli Albassa 30.8

 

Ravun vala (Vala)

Sävel trad., sanat Lauri Luoto

On ravut liemessä
ja tuoksu taivainen
Saksi huulessa
käy imu melkoinen

Ystävät on täällä
kaikki laulupäällä
Rapu leivällä
tuo juhlan messevän.


 

Kaksikymmentä rotissööriä ja seuralaista kokoontui viettämään Jyväskylän voutikunnan perinteistä rapujuhlaa. Tilaisuus pidettiin ravintola Alban uudistetulla katetulla terassilla, josta oli loistava näköala Jyväsjärvelle. Keittiömestari Mari Moilasen illan menun aloitti myskikurpitsakeitto ja kun makusilmut oli herätetty, päästiin pääasiaan eli rapuihin. Tarjolla oli sekä joki- että täplärapuja, ja niitä oli riittävästi. Sopivasti nautitun viinin ja snapsien virittämänä rapujuhlaperinteeseen kuuluvat juomalaulutkin raikuivat.

Mahaa piti kuitenkin vähän säästellä, sillä menu ei suinkaan loppunut siihen, vaan, sanoisinko toisena pääruokana, oli lammasta cheddar-juustolla puikulaperunan, kahvikastikkeen ja mustatorvisienien kera. Menun päätteeksi saimme kardemummamaustettua skyriä ja omenaa.

Kiitos Alban henkilökunnalle ja kaikille mukana olleille miellyttävästä illasta.

Kulinaari kalaasit Kirkonniemessä

7. kesäkuuta

Isäntäpari Kristiina ja Erkki Fredrikson.

Herkuttelun kohteena oli tänävuonna kokonaisena paikalla savustettu iso merilohi, ynnä tarpeelliset hörtimet, soosit, ja verekset potaatit sekä sitten lopuksi jäätelöherkut ja vielä viinit ja lipparit.

Tämä mahdollistui kun Ari Tainio toi Savumies-firmansa savustusvaunun huvilan kupeeseen tupruilemaan, josta saamme lohen suoraan uunista vadille perattavaksi ja tarjoiltavaksi.

Paistinkääntäjien ja Keski-Suomen Keittiömestareiden yhteinen kevätretki

15. toukokuuta

 

Matkakohteemme oli Etelä-Konneveden kansallispuisto. Linja-automatkalla Jyväskylän Paistinkääntäjät ry:n sääntömääräinen vuosikokous.

Kansallispuiston maasto oli helppokulkuista ja kuljimme jalan polkua pitkin (900 m) upeissa maisemissa  Vuorikalajan lammelle. Perillä Vuorikalajan uudella laavulla kävimme  Metsäväen juhlapöytään, johon oli katettu lehteen kääritty riistalintuterriini, hirvenroutapaistirulla korvasienitäytteellä, salaatti keväisestä luonnosta, tumma leipä kylmäsavuhirvellä sekä makuihin sopivia jaloja juomia. Nuotiopannukahvin ja karhunpojan omenainen herkku päätteeksi.

___________________________________________

 

 

 

 

 

Kilpitapahtuma Mestarinherkussa 26.4

Erilaisia Rosee-viinejä Ceasar-salaatin kera 25.4

Kesän kevyemmät herkut suosivat  raikkaita  ja maukkaita viinejä. Rosee-viinit ovat tulleet kesäherkkujen suosikeiksi , sillä ne ovat osoittaununeet hyviksi ruokaviineiksikin.

Perehdyimme illan aikana Vice-Echanson Olli Kokkosen johdolla erilaisten  Rosee-viinien valmistukseen ja tyyleihin ja maistelelimme klassisia ja moderneja viinejä eri puolilta maailmaa. Illan aluksi perinteinen Ceasar-salaatti kana-ja parsa lisukkeineen.

Kansainvälinen Kilpipäivä illallinen Pöllöwaarin Vehmas-salissa 13.4

”Gastronominen järjestys menulla ja lautasella”

  MITEN KATAN PÖYDÄN ARKENA JA JUHLANA

   Torstai 21. maaliskuuta klo 18.00 Paikkana oli Finlandia Hotel Alba, Ahlmaninkatu 4

Nautittiin keittiömestari Lotta Hirvasen menu ja  tunnustusta saaneen -  ammattilaisjäsenemme opetusneuvos Martti Lehtinen laadukkaasta esitelmästä.

Kylmäsavusiikaa ja kukkasalaattia
Keitettyä poronkieltä, aurajuustoa ja tervareemiä
Porkkana-inkiväärikeittoa
Nokilohta, yrtti-perunapyrèetä, purjoa ja savuporkkanaa
Sitruunasorbet ja Ruusua
Suklaakakkua ja punaviinipäärynää

Ravintola Vesilinna 9. helmikuuta 2019

Viskin käyttö ruoanlaitossa

 

Jyväskylän paistinkääntäjien vuoden 2019 omat tapahtumat avasi ravintola Vesilinnan illallinen teemalla ”viski ruoanlaitossa ja kokin huollossa”. Maître Restaurateur Pirjo Oksanen-Prüm toivotti meidät 22 aiheesta kiinnostunutta tervetulleiksi ja viskipohjaista alkumaljaa maistellessa Vice-Echanson Olavi Kokkonen kertoi lyhyesti viskin historiasta ja valmistuksesta.

Chef rôtisseur Pasi Kovanen oli loihtinut viski-teemaisen menun, jonka alkuruoaksi saimme Laphroig-suolattua lohta yrttiperunan kera. Juomana oli Prümin omaa tuotantoa oleva kuiva Riesling. Pääruokana oli hunajalla ja Balvenie-viskillä glaseerattua ankanrintaa sekä palsternakkapyreetä. Sitä täydensi hienosti Cascina delle Rosen punaviini nebbiolo-rypäleestä. Menun jälkiruokana oli omenapiirasta, bourbonvaniljamoussea ja karamellisoitua appelsiini- ja Glenlivet-kastiketta sekä palanpainikkeena Irish Coffee.

 

Kiitos koko Vesilinnan tiimille maistuvasta illasta.

 

Laphroig-suolattua lohta yrttiperunan kera
Hunajalla ja Balvenie-viskillä glaseerattua ankanrintaa sekä palsternakkapyreetä
Omenapiirasta, bourbonvaniljamoussea ja karamellisoitua appelsiini- ja Glenlivet-kastiketta

 

 

26.1.2019
Hans Välimäki menuilta kortteliravintola Remyssä Toivolan Vanha Piha

 

Kortteliravintola Remy on Toivolan Vanhan Pihan yhteyteen avattu Aki Kantelisen ravintola, joka oli kutsunut tammikuun viimeiseksi viikonlopuksi mestarikokki Hans Välimäen keittiöönsä. Jyväskylän Paistinkääntäjät oli varannut lauantai-iltapäivän kattaukseen paikat kahdellekymmenelle hyvän ruoan ja juoman ystävälle.

Yllätysmenun (kirjallisena emme sitä nähneet) avasi kolmen suupalan keittiön tervehdys elsassilaisen gramonan kanssa. Alkuruokana oli ankanmaksapyréetä ja leipää miedon punaviinin kyydittämänä. Pääruoalle oli katettu haarukan ja veitsen kanssa myös lusikka. Se olikin tarpeen, sillä paistettu turska ja karhunlaukka oli saanut seurakseen yrttisen (mm. vihreä curry) kastikkeen, joka olisi ollut sääli jättää lautaselle. Täyteläinen valkoviini pääsikin kastikkeen kanssa oikeuksiinsa. Ennen jälkiruokaa saimme tyrni- ja ruusuvaahtokarkkeja sekä macaron-leivoksia. Varsinaisessa jälkiruoassa oli valkosuklaata, vispipuuroa ja maitojäätelöä eteläafrikkalaisen jälkiruokaviinin kera.

Erinomainen iltapäivä, kiitos Hans Välimäki ja Remy.

 

Seppo Lauritsalo

Vice-Chargé de Missions