Jyväskylän voutikunnan tapahtumia vuonna 2018

Jyväskylän Paistinkääntäjät 30 vuotta juhlaillallinen 30.11 Peurungassa

Erkki Fredrikson muistelee Rôtisseurien alkutaivalta

OMGD tilaisuus 01.11.2019

Marraskuisena syysiltana järjestettiin  OMGD tilaisuus Juhlan Paikassa, jossa opeteltiin ranskan kulinaarisen ja viinisanaston ääntämistä ja nautiittiin hyvistä ransakalaisista viineistä ruoan kanssa.

Vice- Echansson Olli Kokkonen avasi tilaisuuden ja alkuun maisteltiin Viinilehden vuoden kuohuviiniä Fernand Engel  Chardonnay Brut.

Illan aluksi  Dame de la Chaïne Marjatta Puolakka perehdytti meitä ranskan kielen ääntämisen saloihin . Harjoiteltiin mukana ääntämistä.

Vice-Rchanson Olli Kokkonen piti sitten esityksen, jossa perehdyttiin  mitä ja miten me maistamme eri makuja sekä viinin ja ruoan yhteisvaikutusta.

Chevalier Matti Sievänen Tampereelta oli toimittanut illan laadukkaat ranskalaiset viinit. Matti kertoi Ranskan Bordeaux , Burgundi ja Rhonen  viinialueista  ennenkuin maistelimme huippuviinejä ko alueilta. Nämä teoriaesitykset valitettavasti venähtivät turhan pitkäksi ja Juhlan Paikan keittiön meille varaama ruoka joutui odottamaan liian kauan. Maistelimme  viinejä ensin ilman ruokaa ja sitten ruoan kanssa. Lautaselta löytyi grillattua entregotea , kahta eri kastiketta , uunijuureksia ja perunaa. 

 

Terveisin

Olavi Kokkonen, Vice-Echanson

 

 

Rapujuhlat Mantereenniemessä 14.9.2018

Tälläkertaa Paistinkääntäjät oli kutsuttu Sarin ja Matin huvilalle nauttimaan rapuillallista.

Tässä kooste kiitoksista.

 

Super kiitokset, kun saimme olla mukana viettämässä hauskan illan upeassa kodissanne ihanien herkkujen, jalojen juomien ja hauskan porukan kera...viihdyimme.

*****

Lämmin kiitos herkullisesta illasta upeissa puitteissa. 

*****

Toivuttuani nyt viikonvaihteen riennoista eli isosta VAPEPA-yhteistoimintaharjoituksesta Tikkakoskella esitän kunnioittavat 

kiitokseni
-järjestelytaidosta (huippua)
-tarjoilusta ja sen esillepanosta
-ympäristöstä
-emännän ja isännän otteesta illan aikana (se kun nyt on niin, että 
toiset osaa, toiset ei...ja tämä isäntäpari OSASI)

"Näillä harmailla" eli melkoisen vuosimäärän aikana  sitä on ennättänyt 
olla mukana aika suuressa määrässä erilaisia tilaisuuksia - ja itsekin 
niitä järjestänyt- joten kokemusta kyllä on.
Mutta ei näin tasokkaita tilaisuuksia heti tule mieleen muita...

*****

Rapurapurallaa, suurkiitos makuhermoja kutkuttavista tarjoiluista ja upean residenssinne esittelystä.

*****

Parahimmat Sari ja Matti

Hyvää aamupäivää Äänekoskelta. Lämmin kiitos upeasta nautinnollisesta rapuillallisesta, viihtyisässä "kodissanne" ja hyvän ruoan ystävien seurassa.

*****

Kiitos Sari ja Matti upeasta illasta.

*****

Kiitos Sari mahtavista herkuista. 

Ravut olivat tosi ihania. Parhaat ravut mitä ikinä olen syönyt. Sirkka tykkäsi myös. 

Huomenna keitän kuorista kastikepohjan kuhalle. 

Näitä herkkuja syödään monena päivänä. 

Sancerre sopi täydellisesti rapujen kanssa. 

Oli mukava käydä siellä!!

*****

Erittäin paljon kiitoksia upeasta rapujuhlasta emännälle.

*****

 

Pöllöwaari 30 vuotta

Ravintola Pöllöwaari avasi ovensa 22.8.1988 klo 15, ja on siitä lähtien tarjonnut hyvää ruokaa, juomaa ja viihtyisää ympäristöä. Viitisen vuotta myöhemmin Pöllöwaari sai Rotisseur-kilvet.

12.10.2018 Jyväskylän paistinkääntäjät juhlivat omistajapariskunnan Katriina Pilppula-Pärnäsen ja Ari Pärnäsen kanssa Pöllöwaarin kolmikymmenvuotista taivalta. Tilaisuuden aluksi Jyväskylän vouti Sari Harvia-Jyllinmaa luovutti Paistinkääntäjien kultaisen pöytäviirin ja kukat Katriinalle. Ari kertoi lyhyesti Pöllöwaarin historiasta. Keittiömestari Sami Sorvoja oli luonut perinteitä kunnioittavan menun ja sommelier Sami Tiitto oli valinnut siihen sopivat juomat. Menun kohokohta oli salissa liekitetty jälkiruoka ja viinilistan ”juju” oli Pöllöwaarin avajaisvuodelta oleva valkoviini.

Jyväskylän Vesilinnan Suurkapituli lounas lauantaina 18. 8. 2018

Suomen Paistinkääntäjien Suurkapituli 2018 lounaat nautittiin kilpiravintoloissa, Albassa, Figarossa, Pöllövaarissa ja Vesilinnassa. Lounasvieraita oli yli kahdeksankymmentä Suomen eri voutikunnista. Tilaisuus alkoi terassikatsauksella yli aurinkoisen Jyväskylän. Useat vieraat tarkastelivat näköyhteydellä Laajavuoren suuntaan ”Matti Nykäsen” mukaan nimettyä mäkeä, Hetken kierroksen jälkeen näköalaterassilla Maître Restaurateur Pirjo Oksanen-Prüm toivotti asiakkaat tervetulleeksi lounaalle alkumalja Chardonnay Brut Tenuta Cucco Pienmonte kuohuvalla. Salihenkilökunta oli kattanut pöydät kauniisti ravintolapäällikkö, sommelier Elisa Närhin johdolla. Keittiömestari Pasi Kovasen laatiman ja toteuttaman maukkaan menun, joka alkoi ”veden kielelle” kirvoittamana Prässätyllä porsaanniskalla, punakaalipyreellä ja savun makua saaneella majoneesilla. Alkuruoka siivitti keskusteluun eri makukokemuksista alkuruoan kohdalla. Palan painikkeeksi olimme saaneet Inki Giner Pale Ale Hiisi panimon olutta tai vaihtoehtona ”talon viiniä” Solitär RieslingTorcken 2016 R. Prṻm Mosel kunkin asiakkaan mieltymyksen mukaan. Ruoan ja juoman osalta mielestäni tein onnistuneen valinnan valitessani Rieslingin. Saatuamme juoma täydennystä olikin jo aika nauttia pääruoka. Aikoinaan keskisuomesta lähtenyttä ja presidentti Kekkosen nimeämää kirjolohta saimme pääruokalajiksi eli Paistettua kirjolohta, siitakesieni-haukimakkaraa ja yrttiperuna terriiniä. Maukkaan kirjolohen kilvoittelijaksi nousi siitakesieni-haukimakkara, joka sai valtaisan keskusteluaiheen makkaran rakenteista ja upeista makueläymyksistä sekä Rieslingin liitosta pääruoan kanssa. Lounaan jälkiruoka Valkosuklaamousse, mustikkahillo ja suklaakakku oli miellyttävä kohokohta kesäiselle lounaalle.

Kaiken hyvän päätti kuitenkin Papu Paahtimon Organic El Salvador kahvi tai vaihtoehtoinen tee; Teeleidin Valkosuklainen viettelys.

Kaiken kaikkiaan ainutlaatuinen maukas lounas Jyväskylän kattojen yllä, samaisen Vesilinnan alakerrassa käynnistyi 70-luvulla Jyväskylän Hotelli-ja Ravintolakoulu jossa toimi rehtorina Dam de la Chaine Saara Kotamäki ja ravintolahistoriaa opettanut Bailli Honoraire Erkki Fredrikson.

 

Rotissöörien Kulinaarikalaasit Kirkkoniemen huvilalla 9.6.2018

 

Kirkkoniemen Kulinaarikalaasit onnistuivat erinomaisesti niin ruokaherkkujen, sään kuin tunnelmankin suhteen.

Kiitos Kulinaarikalaasin toteuttajille ja osallistujille.

____________________________________________________________________

 

”JALON EVÄT” 23.2.2018

 

Ilahduttava joukko kalaruoan ystäviä kokoontui talvisena perjantai-iltana nauttimaan, erityisesti Paistinkääntäjiä varten suunnitellulle illalliselle. Illan menusta vastasi Jalo Kitchen & loungen keittiömestari Karri Hokkanen. Kala raaka-aineena on haasteellinen ja tässä Ravintola Jalon ja Kalaliike Mäkisen yhteistyö toimi erinomaisesti. Pääsimme nauttimaan huippua, eli kotimaista, tuoretta ja läheltä.

Tunnelmaan päästiin iloisesti kuohuviinin ja keittiön tervehdyksen, pienen mäti-amusen avulla. Upea avaus illalle.

Alkuruoka, siikamosaiikki oli silmään kaunis ja täydellisesti siian makuinen, niinkuin tarkoitettu olikin. Purjotuhkassa värin saaneet siikafileet oli herkästi suolatut ja tiukkaan pakettiin pyöräytetyt. Poikkisyin leikatut ohuet siivut oli aseteltu taitavasti ja tuloksena oli herkkä mosaiikki sommitelma.

Ensimmäinen lämmin ruoka, kuha voikastikkeella, maa-artisokan ja töyhtöpäisten nuorten porkkanoiden seurassa oli makuna konstailematon ja kalan kypsyys oli täydellinen. Herkullinen!

Toisena lämpimänä tarjoiltiin lohiconfit lisukkeineen ja se maistui omassa suussani järkyttävän hyvältä, mutta kypsyysaste jakoi hieman mielipiteitä. Annoksen kruunu, lohennahkasipsi oli kiva erikoisuus!

Illallisen loppuhuipennus, suloinen palvova granaattiomenan ja limesiirapin kera oli hienostuneen raikas.

Ennen kotiin lähtöä, kahvin seuraksi saimme Jalon omat konvehdit. Makua ei voi sanoin kuvata, se pitää itse maistaa.

Viinin ja ruoan yhdisteleminen onnistui erinomaisesti.

Lopuksi; Hyvin tehty ruoka on arvossaan ja kun aidot maut toimivat keskenään yhdessä, on lopputulos nautinto ja kun siihen vielä liittää hyvien ystävien seuran, ollaan jo huipulla.

Kiitos Karri Hokkanen, Peetu Ahokas ja Paistinkääntäjät. Kiitos, että minäkin sain olla paikalla.

 

Terveisin

Sari vouti