2016 Toukokuun kilpiravintola: Haikon Kartano

Kartanon ravintolan aukioloajat: ma-su klo 11.30-24.00

Pöytävaraukset: +358 19 57601, hovimestarit@haikko.fi

Ravintolan kotisivut: www.haikko.fi

Osoite: Haikkoontie 114, 06400 PORVOO
 

Kuukauden ravintolan Rôtisseurs-jäsenetu

Juhlavuoden Imperial-menu Haikon kartanoravintolassa 58 €/hlö (norm. 72 €/hlö) voimassa olevaa Rôtisseurs-jäsenkorttia näyttämällä. Etu on voimassa 1.5.-31.12.2016 ravintolan aukioloaikoina max 6 hengen pöytäseurueelle, joista vähintään yksi on rotissööri. Suosittelemme pöytävarauksen tekemistä etukäteen ja mainintaa menuvalinnasta. Katso alta lisätietoja ja myös Rôtisseurs-majoitusetu.

Historiallinen Haikon Kartano elää vahvasti tässä päivässä


Kevätauringon säteet pilkistävät vanhojen tammien ja vaahteroiden varjoista. Merituulen kepeä kosketus tuntuu poskilla ja kaunis kartanorakennus kutsuu astumaan sisään makujen, elämysten ja tarinoiden maailmaan. Olet saapunut Haikon Kartanoon, jossa vuonna 2016 juhlistetaan hotellin ja Rôtisseurs-kilpiravintolan 50-vuotista taivalta.
 

Perinteitä ja modernia otetta


Puolen vuosisadan aikana on ehtinyt tapahtua paljon, ja myös Haikossa ovat puhaltaneet muutosten tuulet useaan otteeseen.

- Hotelli- ja ravintola-alalla on erityisen tärkeää pysyä mukana ajan hengessä ja seurata alan trendejä. Me poimimme niistä kartanon maailmaan sopivia vivahteita, kertoo Haikon Kartanon keittiöpäällikkö, Chef Rôtisseur Jyrki Yli-Uotila.

-Tiedämme, että vieraidemme odotukset ovat korkealla, kun he saapuvat Haikon Kartanoon. Meidän tavoitteemme on ylittää odotukset ja luoda jokaisesta vierailusta henkilökohtainen elämys, vakuuttaa puolestaan ravintolatoimenjohtaja, Maître Restaurateur Riitta Vesterinen.

- Haikon historialliseen kartanoon ja ravintoloihin on vuosien saatossa luotu oma vahva tyyli, jossa kunnioitetaan perinteitä modernilla otteella. Käytämme parhaita raaka-aineita ja seuraamme sesonkien vaihteluita. Tyylissämme on vaikutteita sekä ranskalaisesta että venäläisestä keittiöstä, ja niitä raikastetaan skandinaavisilla mauilla ja raaka-aineilla, Yli-Uotila sanoo ja jatkaa:

- Vuodenaikojen huomioiminen on meille tärkeää. Keväisin lautasella maistuvat kevyemmät ja raikkaammat maut, syksyn tullen taas siirrytään täyteläisempään tyyliin. Keväällä kilpiravintolassa herkutellaan tietenkin mehevällä pääsiäislampaalla ja sesonkiherkkuihin kuuluvat myös esimerkiksi blinit ja parsa.

Haikon Kartanossa perinteet ovat rikkaus ja inspiraation lähde.

- Keittiömme huippuammattilaiset muokkaavat perinteet vastaamaan nykyajan makua ja laatuvaatimuksia. Olemme ylpeitä ammattiosaamisestamme, jota myös kehitetään jatkuvasti. Kesän kynnyksellä julkistamme uuden kesämenumme, jonka Suomen kokkimaajoukkue on suunnitellut yhdessä keittiötiimimme kanssa, Vesterinen paljastaa.
 

Haikon härkää ja muita makuelämyksiä


Oman lisänsä Haikon Kartanon ravintolatoimintaan tuo laaja asiakaskunta. Kokous- ja kongressivieraiden toiveet ruokailuista poikkeavat esimerkiksi kylpylälomailijoiden vastaavista. Haikon Kartanossa järjestetään myös erityisen paljon juhlatilaisuuksia, joihin keittiö laatii upeat juhlamenut.

- Meillä on pitkät perinteet ja ainutlaatuista osaamista juhlien järjestämisessä. Täällä on useita upeita tiloja, jotka sopivat monenlaisiin tilaisuuksiin intiimeistä perhejuhlista suuriin yritystapahtumiin; hääjuhlat merenrantahuvila Villa Haikossa, ulkoilmakonsertti kartanon vehreässä puistossa… Oma Haikon Juhlapalvelumme ideoi, suunnittelee ja toteuttaa juhlan kuin juhlan, joissa ruoalla ja juomalla on aina suuri rooli. 

Haikkoon tullaan myös nauttimaan kylpylän kaunistavista ja rentouttavista hoidoista. Useimmat kylpylävieraat haluavat nauttia päivällistä kartanoravintolan historiallisessa tunnelmassa ja valita omat suosikkinsa à la carte -listalta.

- Ehkä rakastetuin klassikkoannoksemme on savustettu Haikon härkä, joka on ollut ruokalistallamme alusta alkaen. Sitä emme vaihda, vaikka muutoin ruokalistaa päivitetäänkin. Juhlavuotenammekin kuuluisaa härkää voi nauttia Imperial Menun pääruokana. Raaka-aineet ja trendit muuttuvat, mutta oma tyylimme säilyy, hymyilee ravintolan johtaja.

- Tarjoilemme kuukausittain myös tuhansia kokouslounaita, joissa on huomioitu kokousvieraiden toiveet raikkaudesta, keveydestä ja jaksamista edistävistä raaka-aineista. Kokouspäivällisillä sen sijaan halutaan herkutellakin, kertoo Vesterinen.
 

Viinien kiehtovaa maailmaa


Laadukas viinilista ja juomavalikoima ovat kilpiravintolalle aina kunnia-asioita.

- Olemme vuosien mittaan rakentaneet viinilistaamme rakkaudella ja asiantuntemuksella. Valikoimissamme on upeita ranskalaisia klassikoita, huolella valitut talon viinit, kiinnostavia uuden maailman viinejä ja erinomaisia jälkiruokaviinejä. Ja valikoimistamme löytyy tietenkin myös sopivat samppanjat sekä romanttiseen hetkeen että suureen juhlaan. Juhlavuoden kunniaksi olemme hankkineet Espanjasta erikoiserän loistavaa Vintage 2013 Cava Pereladaa, jota saa Suomessa vain Haikosta, Vesterinen jatkaa.

Haikossa vietetään myös suuren suosion saavuttaneita Kartanon viini-iltoja 4-5 kertaa keväisin ja syksyisin eri teemoilla.

Tervetuloa hurmaantumaan Haikkoon!

P.S. Lue sivun alaosasta Haikon Kartanon mielenkiintoisesta historiasta.
 

Kuukauden ravintolan Rôtisseurs-jäsenetu

Juhlavuoden Imperial-menu Haikon kartanoravintolassa 58 €/hlö (norm. 72 €/hlö) voimassa olevaa Rôtisseurs-jäsenkorttia näyttämällä. Etu on voimassa 1.5.-31.12.2016 ravintolan aukioloaikoina max 6 hengen pöytäseurueelle, joista vähintään yksi on rotissööri. Suosittelemme pöytävarauksen tekemistä etukäteen ja mainintaa menuvalinnasta.

IMPERIAL MENU ”HAIKON KARTANO 50 VUOTTA”*
Graavisiikaa, marinoitua kurkkua ja salottisipulia, tillidressing
Kauden sienikeittoa ja mallasleipäkrutonkeja
Savustettua Haikon härkää "since 1966", yrttivoi- ja pikkelssikastiketta
Juustoa ja hilloketta
Raparperi-mantelipiirasta ja talon mansikkajäätelöä

* Menun sisältö vaihtuu sesongin mukaan. Pääruokana on kuitenkin aina Haikon härkää.

Hotellitarjous Rôtisseurs-nettivarauksille koodilla: MEMBER
- 110 €/kylpylähotellin Stndard-huone kahdelle
- 130 €/kylpylähotellin Superior-huone kahdelle
- 160 €/kartanohotellin Classic-huone kahdelle
Huonehintaan sisältyy majoitus kahdelle, kartanoaamiainen sekä kuntosalin ja maaliskuussa avautuneen uudistetun kylpylän käyttö. Etu on voimassa 31.12.2016 saakka. Varaukset: www.haikko.fi syöttämällä koodi MEMBER tarjouskoodikenttään ja näyttämällä voimassa olevaa Rôtisseurs-jäsenkorttia sisäänkirjautumisen yhteydessä.

Haikon Kartanon rotissöörit:
- Vuoristo Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja, Maître Restaurateur
Veikko Vuoristo
- toimitusjohtaja, Maître Hôtelier
Juha Mähönen
- ravintolatoimenjohtaja, Maître Restaurateur
Riitta Vesterinen
- keittiöpäällikkö, Chef Rôtisseur
Jyrki Yli-Uotila

Historian havinaa Haikon Kartanossa
 

Jo vuosisatojen ajan Haikon Kartano on houkutellut kuninkaallisia ja keisarillisia vieraita, taiteilijoita ja poliitikkoja, merkkimiehiä ja vahvoja naisia, sekä niin tunnettuja kuin tuntemattomampiakin vieraita viettämään ikimuistoisia hetkiä historiallisessa ympäristössä.

Haikon Kartanon värikästä historiaa tunnetaan vuodesta 1362, jolloin kartanon omisti Viipurin dominikaaninen munkkiluostari. Vuosisatojen kuluessa omistajat ovat vaihtuneet ja kartanossa on koettu sekä sotia että keisarillisen eleganssin aikoja. Haikon Kartanon elämä, ihmiskohtalot ja tapahtumat ovat vuosien saatossa kietoutuneet monin tavoin sekä Suomen että maailmanhistorian tapahtumiin.

Nykyisen kartanon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1913 silloisen omistajan, kenraali Sebastian von Etterin, toimesta. Edellinen päärakennus oli tuhoutunut tulipalossa pari vuotta aiemmin. Kartanon suunnitteli arkkitehti, professori Armas Lindgren. Rakennustyöt kuitenkin pitkittyivät muun muassa ensimmäinen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen puhjettua. Tsaariperheen lähisukulainen ja Aleksanteri II:n pojanpoika, suuriruhtinas Kiril, pakeni tuolloin vallankumouksen jaloista. Hän ja hänen perheensä saivat turvapaikan Haikon Kartanosta ja Porvoosta lähes kolmeksi vuodeksi.

Vuonna 1965 Haikon Kartanon portista astui sisään jo tuolloin tunnettu ravintoloitsijapariskunta Satu ja Leo Vuoristo. Pahoin rapistumaan päässyt kartano ja sen luonnonkaunis ympäristö lumosivat heidät ja Haikko sai nopeasti uudet omistajat. Tuosta hetkestä alkoi vanhan kartanon suuri kunnostustyö ja uusi elämä. Seuraavana vuonna vietettiin Suomen ensimmäisen kartanohotellin ja -ravintolan avajaisia.
 

***
Kuvat ja tiedot: Haikon Kartano
Tekstin editointi: Stana Porvali, Vice Chargée de Presse, Bailliage d'Helsinki, La Chaîne des Rôtisseurs Finlande