2016 Tammikuun kilpiravintola: Savoy

Aukioloajat: ma-pe klo 11.30-15.00 ja 18.00-24.00, la klo 18.00-24.00

Pöytävaraukset: +358 9 6128 5300

Ravintolan kotisivut: www.ravintolasavoy.fi

Osoite: Eteläesplanadi 14, 00130 HELSINKI

Ravintola Savoy - Makunautintoja Helsingin kattojen yllä


Täällä on kosittu. Ja erottu. Punottu sotasuunnitelmia. Ja nostettu maljoja rauhalle. Vietetty hääpäivää. Ja tavattu ensimmäistä kertaa. Perustettu yrityksiä. Ja tehty konkursseja. Mutta ennen kaikkea nautittu elämästä. Kaikilla aisteilla. Jo lähes 80 vuotta. Tätä kaikkea on Savoy!
 

Savoy - ravintolalegenda jo syntyessään
 

Helsingin, Suomen pääkaupungin väkiluku oli 1930-luvun puolen välin paikkeilla alle 280 000 asukasta. Kieltolaki oli päättynyt maassa vuonna 1932 ja nyt haluttiin taas huvitella ja nauttia elämästä. Tähän maailmaan tuolloin Suomen suurin teollisuusyritys A. Ahlström Oy päätti rakennuttaa Eteläesplanadille, Helsingin ydinkeskustaan, uuden Teollisuuspalatsi-nimisen liike- ja konttorirakennuksen. Rakennuksen 7. ja 8. kerros varattiin ravintola- ja kokouskäyttöön. Näissä tiloissa toimii edelleen ravintola Savoy, joka ensimmäisen kerran avasi ovensa 3.6.1937.
 

Ravintola Savoyn nykypäivän filosofia: Joka päivä on juhlaa!


- Juhla tarkoittaa pieniä hetkiä arjessa; uusien rohkeiden makuyhdistelmien kokeilemista, erinomaisista viineistä nauttimista ja yhdessä ystävien kanssa ajan viettämistä. Tunnelmaa kohottaa myös elävä musiikkimme, sillä flyygelimme takaa löytyy ammattilaispianisti joka päivä, kertoo ravintolatoimenjohtaja, Maître Restaurateur -installointia odottava Toni Niemi.

- Meillä voit maistella lähiruokaa ja luomua parhaimmillaan, nähdä itse, miten kasvatamme kesällä omassa terassipuutarhassa mm. yrttejä keittiön käyttöön ja samalla kokea sen tunnelman, jossa nuorekas keittiötiimimme luo unohtumattomia makuelämyksiä, kertoo Savoyn keittiömestari Olli Kolu. Kolu on tätä artikkelia kirjoitettaessa juuri saanut Ranskasta hyväksynnän Chef Rôtisseurs -nimikkeelle.

Kolun lisäksi ravintola Savoyn keittiössä työskentelee 14 henkilöä. Keittiöpäällikkönä ryhmää luotsaa yksi Suomen tunnetuimmista kokeista, Maître Rôtisseur Kari Aihinen.

- Pyrimme elämään ja kehittymään nykyisyydessä unohtamatta Savoyn yli 75 vuoden perinteitä suomalaisen gastronomian huipulla. Vuonna 2010 itäterassille avattu kattopuutarha ja Savoyn katolla kesäisin hunajaa keräilevät mehiläiset ovat esimerkkejä uuden ajan innovaatioistamme. Nykypäivänä asiakkaat ovat erittäin valveutuneita ja haluavat tuntea käyttämiemme raaka-aineiden matkan maaseudulta Helsingin sydämeen, kertoo Aihinen.

- Savoylla on ollut Chaîne des Rôtisseurs -järjestön tunnus eli kilpi merkkinä korkeatasoisesta ruoasta ja palvelusta jo kauan. Kilpi merkitsee ravintolallemme perinteitä, laatua ja arvoa. Edistämme samalla kansainvälisesti suomalaista ruokakulttuuria ja Savoy-instituutiota. Kannan ylpeästi Rôtisseurs-käätyjäni ja vien asiaa eteenpäin omalle henkilökunnallemme, kertoo Aihinen. 

Ravintola Savoy toivottaa kaikki hyvän ruoan ystävät lämpimästi tervetulleiksi tutustumaan nuorekkaaseen ruokafilosofiaansa legendaariseen miljööseensä!

Kuukauden ravintolan Rôtisseurs-jäsenetu

Grande Cuisine 4-ruokalajin menu -20 % jäsenkorttia näyttämällä. Menu vaihtuu päivittäin ja hinnoitellaan päivän hintaan (normaalisti 102-116 €/hlö). Etu on voimassa 7.1.-30.1.2016 ma-la klo 18-22 maksimissaan neljälle henkilölle.

Tiesitkö, että 

- Savoyn ensimmäiset ravintoloitsijat olivat ruotsalaissyntyinen, useissa eurooppalaisissa kaupungeissa hovimestarina työskennellyt Gustav Rasmussen sekä Runar "Pixen" Björklund. Rasmussen antoi ennen ravintolan avaamista henkilökunnalle tarkkoja ohjeita, joihin myös nykypäivän Savoy nojaa. Näitä olivat esim. ruokalistojen ja annossisältöjen hyvä tuntemus sekä kanta-asiakkaiden toiveiden huomioiminen. Tämä olikin tarpeen, sillä ravintolan tunnetuin – ja henkilökunnan mukaan myös vaativin – asiakas oli Carl Gustaf Emil Mannerheim, tunnettu kosmopoliitti, hyvän ruoan ja juoman ystävä, Suomen tasavallan 6. presidentti (1944–1946) ja Suomen marsalkka.

- Marsalkka Mannerheim valitsi aina itse lounaansa ja päivällisensä ja istui vakiopöydässään. Tämä kulmapöytä on edelleen paikallaan ja listalta voi valita vorschmackia Mannerheimin tuoman reseptin mukaan, kuhaa Mannerheimin tapaan ja Marskin snapsin, joka sekoitetaan tarkkojen ohjeiden mukaan viinasta, akvaviitista, ginistä ja vermutista.

- Vaikka Savoyn ensimmäiset annokset vuonna 1937 olivat ranskalaishenkisiä, kansallishenki ja ylpeys suomalaisista raaka-aineista kasvoivat kasvamistaan. Alkuperäisruokalistoissa mainitaan mm. keitetty pallas hollanninkastikkeen kanssa, savustettu lohi pinaatin kera sekä paistettu riekko, joka tarjoiltiin herkkusienten ja pippurisen kastikkeen kanssa. Jälkiruoaksi tarjottiin torttua ja mansikoita sekä hedelmiä.

Savoy tilana
 

Ravintola Savoyn ruokasali on merkityksellinen osa suomalaisen muotoilun historiaa. Talon arkkitehtuurista vastasi Valter Jung, joka veljensä kanssa suunnitteli Helsinkiin myös mm. Nokian entisen pääkonttorin ja Hotelli Tornin. Erikoista Savoyssa vuonna 1937 olivat neljä pikahissiä sekä ilmanpuhdistuslaite, joka piti salin raikkaana sikarinsavusta. Nykyisin ravintola on toki savuton.

Sisustuksesta vastasivat Suomen kaikkien aikojen tunnetuin arkkitehti- ja muotoilijapariskunta Aino ja Alvar Aalto yhteistyössä tekstiilitaiteilija Dora Jungin ja vastaperustetun, edelleen liiketoiminnassa olevan modernin muotoilun myynti- ja markkinointiorganisaatio Artek Oy:n kanssa. 

Tavoitteena oli luoda intiimi ravintola Helsingin ylle. Ravintolasali tuntuukin skandinaaveista edelleen hyvin kotoisalta. Kuten ravintolan kotisivuilla todetaan, ”Savoyn ravintolasalin salaisuus on ajattomuus. Pelkistetty, puhdas ja funktionaalinen tyyli on vuosikymmenten aikana säilyttänyt suosionsa muuttumatta museaaliseksi. Tilojen ja kalusteiden mittasuhteet sekä elementtien aitous luovat interiöörin, joka jalostuu vanhetessaan.”

***
Kuvat ja tiedot: ravintola Savoy, Royal Ravintolat Oy ja valokuvaaja Sami Repo.
Kuvagalleriassa muutama kuva Stana Porvali.

Tekstin editointi: Stana Porvali, Vice Chargée de Presse, Bailliage d'Helsinki, La Chaîne des Rôtisseurs Finlande