Sanna Rahkonen pyrkii luomaan maailman parhaimman menukokonaisuuden karitsankareen ympärille nuorten kokkien MM-kilpailuissa

5.9.2017Sanna Rahkosen tavoitteena on luoda paras menukokonaisuus 21 maailman parhaan nuoren kokin joukosta. Oululainen 23-vuotias Sanna Rahkonen pääsi kilpailemaan kansainväliselle areenalle voitettuaan tammikuussa järjestetyn Suomenmestaruuskilpailun alle 27-vuotiaiden kokkien kilpailuissa.

Syyskuun 8. päivä Saksan Frankfurtissa järjestettävä nuorten kokkien MM-kilpailu perustuu ruokakoriin, jonka sisältö paljastetaan kilpailijoille vain muutama tunti ennen ruoan valmistuksen aloittamista, ennakkoon on ilmoitettu pääruokalajin raaka-aineeksi karitsankaree. Kilpailijoiden tulee suunnitella menu ja valmistaa se neljälle hengelle kolmen tunnin kilpailuajan puitteissa.

Kilpailussa pisteytetään sekä keittiön ammattitekniikka, töiden organisointi, menun ruokalajien esillepano, lämpötilat, taloudellisuus, hygienia, rakenteet ja maut ovat kohdallaan. Suomenmestaruuskilpailussa tammikuussa 2017 voitto ratkesi Rahkoselle juuri makupisteiden ansiosta. Hän valmisti tuomareille erittäin maukkaat annokset, joissa maut muodostivat harmonisen kokonaisuuden. Tammikuun voiton jälkeen Sanna Rahkonen on valmistautunut kilpailuun Chef Rôtisseur Roope Kotilan ja Vice Conseiller Culinaire Esa Koppelon valmennettava. Rahkonen työskentelee Lapland Hotels Oulun ravintolan keittiössä.

Viime vuonna kilpailussa kilpaili myös Oululainen kokki Atte Lassila edustaen Suomea mallikkaasti kärkikahinoissa Englannin Manchesterissa. Työskentelyä keittiössä arvio 4 tekniikkatuomaria ja kilpailuannosten makukokonaisuutta arvioi makutuomaristo, johon kuuluu 9 kansainvälistä ammattilaista. Mittavan uran Suomessa tehnyt keittiömestari ja opetusneuvos, Conseiller Culinare Martti Lehtinen on mukana makutuomaristossa. Hän on aiemmin ollut mukana tuomaroimassa useita kansainvälisiä Jeunes Chefs Rotisseurs, WorldSkills, EuroSkills, WACS, NKF  sekä kansallisten keittiömestareiden kilpailuita sekä toiminut tuomarikouluttajana.

Kilpailu järjestetty myös Suomessa vuonna 2010

Nuorten kokkien maailmanmestaruuskilpailu on järjestetty vuodesta 1977 ja se on maailman merkittävimmän kansainvälisen gastronomisen järjestön, Chaîne des Rôtisseurs, järjestämä. Kilpailun tarkoituksena on mahdollistaa kokkien kehittyminen alallaan sekä osoittaa taitojaan kansallisesti ja kansainvälisesti.

Vuonna 2010 Nuorten Kokkien MM-kilpailu järjestettiin Helsingissä suurkapitulin yhteydessä. Sillä kertaa Suomea edustanut  Lasse Haapaniemi jäo palkintosijoilta ja voiton nappasi Etelä-Afrikan Stacey Lee Chan.

Muina vuosina Suomen edustus nuorten kokkien kansainvälisissä kilpailuissa on kuitenkin ollut menestyksellistä. Arto Rastas voitti kultaa 2005 Bermudan kilpailuista ja Mikko Kautto pronssia 2006. Lasse Koistinen savutti jälleen kultaa 2009 Australian Adelenestä. Laura Virolainen voitti ensimmäisenä naisena hopeaa 2015 Unkarissa.